При тревожно разстройство - ето как да спим като къпани!

5680
При тревожно разстройство - ето как да спим като къпани!
Снимка: iStock

Всекиму се е случвало да се легне вечер, готов да заспи - но след 2-3 минути се обръща на едната страна, после на другата, не може да забрави проблемите и започва да се тревожи. Така се появява нов проблем: безсъние.

Ето какво обяснява д-р Алин Ранжел. 

Има някои причини да се случва това. Може би смятате, че най-доброто нещо е да потърсите решение на проблемите сега, докато лежите - което обикновено не се получава. Или сте твърде уплашени от това, което предстои да се случи: например, сериозна среща с няколко належащи задачи за решаване.

Трикове за бързо заспиване

В подобни ситуации дълбоко в съзнанието ви се развива един от два процеса. Първият е негативен: страхувате се от изхода на важно събитие, което ще преживеете на следващия ден. Другият е позитивен: знаете, че скоро ще изпитате голямо удоволствие – например, ще спечелите много пари. Има хора, които не се притесняват или радват от подобни перспективи, те имат добър емоционален контрол. При други проблемът не е в реалността, а в ума им - как и колко неприятности или удоволствия съотнасят към очакваната действителност.

Ето защо е добре да се научите как да контролирате безпокойството или радостното очакване и да спите по-добре. Съществуват специфични техники за сън, те са бързи и практични, като акцентират върху самохипнозата и визуализацията.

Метод №1. „Пълна вана“

Подгответе спалнята си, оправете леглото и завивките, регулирайте температурата, легнете в леглото и се сгушете. В течение на няколко минути намерете най-удобната за вас поза и започнете да дишате дълбоко. След това започнете процеса: с бавно и дълбоко вдишване си представете, че сте под душа и водата постепенно пълни ваната. Докато си представяте, че краката ви остават под водата, почувствайте как се отпускат. Не позволявайте на мислите да ви разконцентрират, успокойте се и продължете упражнението. Представете си, че водата се издига до главата ви за 10 минути. Ако вече не спите, можете да спрете упражнението и просто да се съсредоточите върху дишането си.

Най-добрите храни и напитки за здрав сън

Метод №2. „Дишане с краката“

След като сте в леглото и сте готови за сън, представете си, че носът ви се е преместил върху левия или десния ви крак и дишате през него. „Редувайте“ краката. По този начин ще бъде по-лесно да се съсредоточите върху реалното дишане и да забравите неспокойните мисли.

Метод №3. „Поле на съня“

Представете си, че около вас има поле, което ви защитава. Вие спите сред него и там сте далеч от какъвто и да е проблем. Съсредоточете се върху поставянето на цвят и размери на защитното поле.

Метод №4. „Отпускане на напрежението“

Представете си, че държите навито кълбо с размера на напрежението, което ви е обхванало. Хванете края на нишката и хвърлете кълбото. Концентрирайте вниманието си върху него: как се търкаля и се развива, като постепенно намалява размера си. Почувствайте как напрежението ви намалява заедно с размера на кълбото – докато остане само една тънка нишка.

Естествените средства за лесно заспиване

Метод №5. „Гаснеща светлина“

Легнете, загасете светлините. Угасете ги още веднъж, сега вече само наум. Представете си, че виждате запалена силна светлина, която символизира безпокойството ви. Започнете бавно да я гасите, докато стане напълно тъмно. Ако все още виждате светлинките на отделните мисли, които ви тревожат, ги гасете една по една.

Метод №6. „Трансформиране на обекти“

Първо си представете някакъв предмет - например, свещ. След това бавно го огъвайте, сякаш е от пластелин,, докато се превърне в нещо друго; да речем, в дърво. След около 15-20 трансформации мозъкът ви трябва да е готов да заспи.

Това са някои техники, за да заспите по-бързо и спокойно.

Внимание! Статията е само за сведение и информация. Винаги се допитвайте до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com