X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Пробиотиците – добри бактерии

578
Пробиотиците – добри бактерии
Снимка: iStock/Guliver
Още в древността Хипократ, бащата на медицината казал: „Всички болести започват от червата!”. В това, няма нищо необичайно. Ако се върнем назад и проследим как всяко едно заболяване е започнало своя дълъг път, сами ще установим, че има 2-а фактора: храносмилане и усвояване на хранителните вещества.

Днес, дори малките деца знаят, че пробиотиците са полезни бактерии, които бранят тялото ни.

Когато страдаме от чести бактериални или вирусни инфекции, съпротивителните сили в телата ни са отслабени. Имунитетът се нуждае от минерали, витамини, протеини и мастни киселини, с тяхна помощ ни осигурява сигурна защита.

 

С избора на пробиотик трябва да се подхожда сериозно

При сегашния темп на живот, постоянен стрес и небалансирана диета трябва да се обърне специално внимание на поддържането на нормална чревна микрофлора.

Пробиотиците (от гръцки προ - „за“, „в името на“ + βίος - „живот“) са клас микроорганизми, полезни за хората (бактерии и дрожди), както и техните метаболитни продукти, които помагат в това отношение.

Пробиотиците се използват за терапевтични цели при редица заболявания, както и за профилактика на заболявания на стомашно-чревния тракт и поддържане на общото здраве.

 

Функциите и значението на пробиотиците в организма

Правилният избор за Про биотик зависи от цялостното здраве. Особено внимание трябва да се обърне на пробиотици за предотвратяване дисбиозата по време на инфекциозни заболявания и лечение с антибиотици. Също така, полезните бактерии не са лекарство, а преди всичко профилактично средство.

Смята се, че употребата на пробиотици има положителен ефект, върху общото състояние на червата. Това мнение е правилно, но донякъде ограничено. Употребата на пробиотици не само помага за подобряване на чревната микрофлора, но също така значително влияе, върху подвижността (редовността на контракциите) на стомашно-чревния тракт.

В допълнение, пробиотиците са в състояние да коригират хипертонията, да оптимизират чувствителността към инсулин и предотвратяват риска от рак в стомашно-чревния тракт.

Употребата на пробиотици има положителен ефект, върху имуномодулиращата (за имунитета), инфекциозната профилактика (защита срещу инфекции) и сърдечно-съдовата дейност.

 

Как влияят пробиотици:

Пробиотиците допринасят за процеса на храносмилане, както и нормализират чревната подвижност (свиване на стените, поради което съдържанието се премества).

Пробиотиците частично се хранят с токсични за хората вещества. При липса на пробиотици тези вещества водят до възпаление на чревните стени и интоксикация на организма.

Пробиотиците подпомагат хомеостазата (здравната стабилност) на човек, като синтезират редица полезни вещества: витамин К, биотин, тиамин, цианокобаламин (витамин В12) .

Пробиотиците синтезират редица хормоноподобни вещества и невротрансмитери. Така, по-голямата част от серотонина, "хормонът на щастието", влиза в кръвта, чрез червата.

Пробиотиците играят важна роля за коригиране холестерола в кръвта, като разграждат жлъчните киселини. Поддържането на нормален холестерол е необходим фактор за намаляване риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Пробиотиците синтезират незаменими аминокиселини, чието снабдяване в организма е достатъчно за няколко дни. След тяхното изчерпване се появява дефицит на протеин, което води до разход на протеин от черния дроб, кръвта и други органи, което не може, но да повлияе впоследствие.

Пробиотиците променят чревната среда, така че да станат неблагоприятни за организмите, които причиняват пристъпи на колит.

Пробиотиците нормализират чревната микрофлора и спомагат за възстановяване на нормалния метаболитен цикъл.

 

Връзка, между пробиотиците и имунитета

Важно е да запомните, че целият човешки имунитет се формира именно в червата. И тук значението на пробиотиците излиза на преден план. Има много проучвания, в които е доказана връзката, между здравословна чревна флора и намален брой респираторни заболявания.

Какво представляват живите бактерии и как са посочени на опаковката

Пробиотици, така се наричат само част от бактериите. Останалите бактерии, погълнати в повечето случаи, преминават, през стомашно-чревния тракт, а някои водят до стомашни разстройства или заболявания.

Живите бактерии са онези микроорганизми, които се намират в млечнокисели продукти, хляб с дрожди, квас и бира. За да се запазят пробиотиците, всички тези продукти се приготвят, чрез отбягване на нагряване и добавяне на прекомерни консерванти. В пастьоризираното мляко или бира, живите бактерии не са третирани, тъй като нагряването до 70 ° C ги убива.

Повечето живи бактерии живеят в млечните продукти. През миналия век нобеловият лауреат Мечников откри, че заквасената сметана съдържа бактерии, подобни на тези, които живеят в червата - лактобацили. Това откритие е тласъкът за разработването на биологични добавки с пробиотици.

Що се отнася до млякото, бирата и квасът, има просто правило за това как да разграничите здравословния продукт от обикновен набор въглехидрати. За целта просто погледнете опаковката и отговорете с „да“ на три въпроса:

На опаковката пише ли, че 1 ml от продукта съдържа най-малко 1 милион живи бактерии?

Продуктът превишава ли, посочения срок на годност от 14 дни (точно токова живеят полезните бактерии в продукта)?

 

Препоръчва ли се съхранение в диапазона от 4 ° C до 8 ° C?

Етикетирането с бактериален щам е от голямо значение за хора с повишена индивидуална чувствителност. В този случай може да замените един продукт с друг, без да навредите на здравето си.

 

Бифидобактерии или лактобацили

Бактериите, свързани с пробиотиците, според класификацията на СЗО от 2002 г., се делят на три групи:

бифидобактерии лактобацили Непатогенни ентерококи

Bifidobacterium breve

• Bifidobacterium bifidum

• Bifidobacterium adolescentis

• Bifidobacterium longum • Lactobacillus plantarum

• Lactobacillus lactis

• Лактобацилите газове

• Lactobacillus acidophilus

• Lactobacillus rhamnosus

• Lactobacillus fermentum

• Lactobacillus jonsonii • Enterococcus faecium

• Enterococcus salivarius

• Ешерихия коли (с изключение на O157: H7)

• Bacillus subtilis

• Стрептококов термофилус

• Saccharomyces boulardii

 

След като видяхте етикета с посочените бактерии на етикета, може да използвате

Пробиотично поколение Съдържание на добавки Обхват на приложение

I поколение По правило това са препарати, съдържащи само един щам бактерии. Лечение на лека дисбиоза, предотвратяване на дисбиоза с използването на антибиотици в таблетки.

II поколение Самоизвлечени антагонисти на патогенни микроорганизми. Това са спори от бактерии и гъбички, които изтласкват ненужните бактерии, оставяйки място за развитието на здрава чревна микрофлора. Неинфекциозна диария, лека до умерена дисбиоза.

III поколение Препарати, съдържащи няколко щама бактерии, както и вещества, които повишават тяхната ефективност. Под-идеално компенсирана чревна дисбиоза на фона на антибиотичната терапия. Лек имунодефицит.

IV поколение Сорбция, високо концентрирани пробиотични препарати. Тежка дисбиоза, отравяне.

 

Предлагат се и „рекомбинантни“ пробиотици. Това е продукт за генно инженерство. Такива пробиотици съдържат бактерии с интегриран ген, отговорен за повишаване на желаните характеристики, например повишен синтез на серотонин или витамин К.

 

Пробиотици и пребиотици

Когато избирате пробиотик, трябва да обърнете внимание, дали вещества, наречени пребиотици, са включени в състава на добавката или лекарството. Пробиотиците, като всички живи същества, трябва да получават храна отвън, която ще използват за осигуряване на живот и развитие на полезни за човека вещества.

Една от основните групи хранителни вещества за „живите бактерии“ е видът на въглехидратите - пребиотици. Пребиотиците, често се добавят към биологични добавки, което засилва ефекта им.

Ако избраният пробиотик не включва пребиотици, това няма да създаде проблеми. Достатъчно количество пребиотици се намира в зеленчуците и плодовете: домати, лук, чесън, банани, диня. По-малко пребиотици се намират в ябълки, грозде и краставици. Изброените продукти се препоръчва да се използват с пробиотик за засилване на ефекта му.

 

Пробиотичен подбор

Когато избирате „правилния“, полезен пробиотик, трябва да се придържате към следните правила:

- при бактериални инфекции на стомашно-чревния тракт е необходим прием на пробиотици, съдържащи комплекс от лакто - и бифидобактерии;

- за лечение на вирусно увреждане на червата, най-полезният щам ще бъдат лактобацилите;

- при лечението на лека и умерена дисбиоза е необходимо приемането на пробиотични препарати, на първо място с лактобацили, след това с бифидобактерии и накрая, за формиране на здрава чревна флора, с непатогенни ентерококи;

- за профилактични цели се препоръчва използването на бифидобактерии и лактобацили последователно.

 

Форми за освобождаване на пробиотици

При избора на пробиотик, трябва да се вземе предвид неговата лекарствена форма. Поради широкото разпространение и търсене на пробиотици, те се представят на пазара в три основни типа:

- сухи пробиотици - таблетки, капсули и прахове;

- течни пробиотици;

- пробиотична стартерна култура.

Сухите пробиотици са удобни за приемане по време на пътуване, ваканция, командировка. Такива пробиотици се съхраняват на стайна температура в затъмнено помещение или просто в кутия. Преди действието на сухия пробиотик ще минат от 12 до 24 часа.

Когато избирате течна форма на добавката, проверите внимателно херметичността на опаковката. Течният пробиотик трябва да се съхранява в хладилник при температура от 4 ° C до 8 ° C, както и всички други хранителни продукти, съдържащи живи бактерии. Течната форма на пробиотика започва да действа 2-5 минути, след приема.

Киселите пробиотици имат най-ниска цена, но не са по-ниски по отношение на други форми. Те не могат да излекува дисбиозата, но перфектно поддържат чревната флора в нормата, предотвратявайки развитието на болезнено състояние.

Както можете да видите, всяка от лекарствените форми има своите предимства и недостатъци. Но разнообразието от форми помага да се постигне желания резултат в зависимост от индивидуалните нужди.

 

В заключение:

Пробиотиците като цяло са полезни и безобидни организми. В допълнение към диетата с пробиотични култури, не само нормализират процесите, протичащи в стомашно-чревния тракт, но и намаляват риска от по-сериозни заболявания.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Започна протестът пред Министерски съвет
Започна протестът пред Министерски съвет

За трети ден стотици протестиращи се събраха пред сградата на Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС. Пред сградата е разположен полицейски...

Последно в Актуално