Пробиотиците – добри бактерии

12818
Пробиотиците – добри бактерии
Снимка: iStock/Guliver

Още в древността Хипократ, бащата на медицината казал: „Всички болести започват от червата!”. В това, няма нищо необичайно. Ако се върнем назад и проследим как всяко едно заболяване е започнало своя дълъг път, сами ще установим, че има 2-а фактора: храносмилане и усвояване на хранителните вещества.

Днес, дори малките деца знаят, че пробиотиците са полезни бактерии, които бранят тялото ни.

Когато страдаме от чести бактериални или вирусни инфекции, съпротивителните сили в телата ни са отслабени. Имунитетът се нуждае от минерали, витамини, протеини и мастни киселини, с тяхна помощ ни осигурява сигурна защита.

 

С избора на пробиотик трябва да се подхожда сериозно

При сегашния темп на живот, постоянен стрес и небалансирана диета трябва да се обърне специално внимание на поддържането на нормална чревна микрофлора.

Пробиотиците (от гръцки προ - „за“, „в името на“ + βίος - „живот“) са клас микроорганизми, полезни за хората (бактерии и дрожди), както и техните метаболитни продукти, които помагат в това отношение.

Пробиотиците се използват за терапевтични цели при редица заболявания, както и за профилактика на заболявания на стомашно-чревния тракт и поддържане на общото здраве.

 

Функциите и значението на пробиотиците в организма

Правилният избор за Про биотик зависи от цялостното здраве. Особено внимание трябва да се обърне на пробиотици за предотвратяване дисбиозата по време на инфекциозни заболявания и лечение с антибиотици. Също така, полезните бактерии не са лекарство, а преди всичко профилактично средство.

Смята се, че употребата на пробиотици има положителен ефект, върху общото състояние на червата. Това мнение е правилно, но донякъде ограничено. Употребата на пробиотици не само помага за подобряване на чревната микрофлора, но също така значително влияе, върху подвижността (редовността на контракциите) на стомашно-чревния тракт.

В допълнение, пробиотиците са в състояние да коригират хипертонията, да оптимизират чувствителността към инсулин и предотвратяват риска от рак в стомашно-чревния тракт.

Употребата на пробиотици има положителен ефект, върху имуномодулиращата (за имунитета), инфекциозната профилактика (защита срещу инфекции) и сърдечно-съдовата дейност.

 

Как влияят пробиотици:

Пробиотиците допринасят за процеса на храносмилане, както и нормализират чревната подвижност (свиване на стените, поради което съдържанието се премества).

Пробиотиците частично се хранят с токсични за хората вещества. При липса на пробиотици тези вещества водят до възпаление на чревните стени и интоксикация на организма.

Пробиотиците подпомагат хомеостазата (здравната стабилност) на човек, като синтезират редица полезни вещества: витамин К, биотин, тиамин, цианокобаламин (витамин В12) .

Пробиотиците синтезират редица хормоноподобни вещества и невротрансмитери. Така, по-голямата част от серотонина, "хормонът на щастието", влиза в кръвта, чрез червата.

Пробиотиците играят важна роля за коригиране холестерола в кръвта, като разграждат жлъчните киселини. Поддържането на нормален холестерол е необходим фактор за намаляване риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Пробиотиците синтезират незаменими аминокиселини, чието снабдяване в организма е достатъчно за няколко дни. След тяхното изчерпване се появява дефицит на протеин, което води до разход на протеин от черния дроб, кръвта и други органи, което не може, но да повлияе впоследствие.

Пробиотиците променят чревната среда, така че да станат неблагоприятни за организмите, които причиняват пристъпи на колит.

Пробиотиците нормализират чревната микрофлора и спомагат за възстановяване на нормалния метаболитен цикъл.

 

Връзка, между пробиотиците и имунитета

Важно е да запомните, че целият човешки имунитет се формира именно в червата. И тук значението на пробиотиците излиза на преден план. Има много проучвания, в които е доказана връзката, между здравословна чревна флора и намален брой респираторни заболявания.

Какво представляват живите бактерии и как са посочени на опаковката

Пробиотици, така се наричат само част от бактериите. Останалите бактерии, погълнати в повечето случаи, преминават, през стомашно-чревния тракт, а някои водят до стомашни разстройства или заболявания.

Живите бактерии са онези микроорганизми, които се намират в млечнокисели продукти, хляб с дрожди, квас и бира. За да се запазят пробиотиците, всички тези продукти се приготвят, чрез отбягване на нагряване и добавяне на прекомерни консерванти. В пастьоризираното мляко или бира, живите бактерии не са третирани, тъй като нагряването до 70 ° C ги убива.

Повечето живи бактерии живеят в млечните продукти. През миналия век нобеловият лауреат Мечников откри, че заквасената сметана съдържа бактерии, подобни на тези, които живеят в червата - лактобацили. Това откритие е тласъкът за разработването на биологични добавки с пробиотици.

Що се отнася до млякото, бирата и квасът, има просто правило за това как да разграничите здравословния продукт от обикновен набор въглехидрати. За целта просто погледнете опаковката и отговорете с „да“ на три въпроса:

На опаковката пише ли, че 1 ml от продукта съдържа най-малко 1 милион живи бактерии?

Продуктът превишава ли, посочения срок на годност от 14 дни (точно токова живеят полезните бактерии в продукта)?

 

Препоръчва ли се съхранение в диапазона от 4 ° C до 8 ° C?

Етикетирането с бактериален щам е от голямо значение за хора с повишена индивидуална чувствителност. В този случай може да замените един продукт с друг, без да навредите на здравето си.

 

Бифидобактерии или лактобацили

Бактериите, свързани с пробиотиците, според класификацията на СЗО от 2002 г., се делят на три групи:

бифидобактерии лактобацили Непатогенни ентерококи

Bifidobacterium breve

• Bifidobacterium bifidum

• Bifidobacterium adolescentis

• Bifidobacterium longum • Lactobacillus plantarum

• Lactobacillus lactis

• Лактобацилите газове

• Lactobacillus acidophilus

• Lactobacillus rhamnosus

• Lactobacillus fermentum

• Lactobacillus jonsonii • Enterococcus faecium

• Enterococcus salivarius

• Ешерихия коли (с изключение на O157: H7)

• Bacillus subtilis

• Стрептококов термофилус

• Saccharomyces boulardii

 

След като видяхте етикета с посочените бактерии на етикета, може да използвате

Пробиотично поколение Съдържание на добавки Обхват на приложение

I поколение По правило това са препарати, съдържащи само един щам бактерии. Лечение на лека дисбиоза, предотвратяване на дисбиоза с използването на антибиотици в таблетки.

II поколение Самоизвлечени антагонисти на патогенни микроорганизми. Това са спори от бактерии и гъбички, които изтласкват ненужните бактерии, оставяйки място за развитието на здрава чревна микрофлора. Неинфекциозна диария, лека до умерена дисбиоза.

III поколение Препарати, съдържащи няколко щама бактерии, както и вещества, които повишават тяхната ефективност. Под-идеално компенсирана чревна дисбиоза на фона на антибиотичната терапия. Лек имунодефицит.

IV поколение Сорбция, високо концентрирани пробиотични препарати. Тежка дисбиоза, отравяне.

 

Предлагат се и „рекомбинантни“ пробиотици. Това е продукт за генно инженерство. Такива пробиотици съдържат бактерии с интегриран ген, отговорен за повишаване на желаните характеристики, например повишен синтез на серотонин или витамин К.

 

Пробиотици и пребиотици

Когато избирате пробиотик, трябва да обърнете внимание, дали вещества, наречени пребиотици, са включени в състава на добавката или лекарството. Пробиотиците, като всички живи същества, трябва да получават храна отвън, която ще използват за осигуряване на живот и развитие на полезни за човека вещества.

Една от основните групи хранителни вещества за „живите бактерии“ е видът на въглехидратите - пребиотици. Пребиотиците, често се добавят към биологични добавки, което засилва ефекта им.

Ако избраният пробиотик не включва пребиотици, това няма да създаде проблеми. Достатъчно количество пребиотици се намира в зеленчуците и плодовете: домати, лук, чесън, банани, диня. По-малко пребиотици се намират в ябълки, грозде и краставици. Изброените продукти се препоръчва да се използват с пробиотик за засилване на ефекта му.

 

Пробиотичен подбор

Когато избирате „правилния“, полезен пробиотик, трябва да се придържате към следните правила:

- при бактериални инфекции на стомашно-чревния тракт е необходим прием на пробиотици, съдържащи комплекс от лакто - и бифидобактерии;

- за лечение на вирусно увреждане на червата, най-полезният щам ще бъдат лактобацилите;

- при лечението на лека и умерена дисбиоза е необходимо приемането на пробиотични препарати, на първо място с лактобацили, след това с бифидобактерии и накрая, за формиране на здрава чревна флора, с непатогенни ентерококи;

- за профилактични цели се препоръчва използването на бифидобактерии и лактобацили последователно.

 

Форми за освобождаване на пробиотици

При избора на пробиотик, трябва да се вземе предвид неговата лекарствена форма. Поради широкото разпространение и търсене на пробиотици, те се представят на пазара в три основни типа:

- сухи пробиотици - таблетки, капсули и прахове;

- течни пробиотици;

- пробиотична стартерна култура.

Сухите пробиотици са удобни за приемане по време на пътуване, ваканция, командировка. Такива пробиотици се съхраняват на стайна температура в затъмнено помещение или просто в кутия. Преди действието на сухия пробиотик ще минат от 12 до 24 часа.

Когато избирате течна форма на добавката, проверите внимателно херметичността на опаковката. Течният пробиотик трябва да се съхранява в хладилник при температура от 4 ° C до 8 ° C, както и всички други хранителни продукти, съдържащи живи бактерии. Течната форма на пробиотика започва да действа 2-5 минути, след приема.

Киселите пробиотици имат най-ниска цена, но не са по-ниски по отношение на други форми. Те не могат да излекува дисбиозата, но перфектно поддържат чревната флора в нормата, предотвратявайки развитието на болезнено състояние.

Както можете да видите, всяка от лекарствените форми има своите предимства и недостатъци. Но разнообразието от форми помага да се постигне желания резултат в зависимост от индивидуалните нужди.

 

В заключение:

Пробиотиците като цяло са полезни и безобидни организми. В допълнение към диетата с пробиотични култури, не само нормализират процесите, протичащи в стомашно-чревния тракт, но и намаляват риска от по-сериозни заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

Съвместими зодиакални съвпадения за зодия Везни

Кои са петте черти на успешния бизнесмен?

Домашният препарат, с който ще отпушите мивката за секунди

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com