Професионални нивелири определят точно разликата във височините между две точки

3271
Професионални нивелири определят точно разликата във височините между две точки
Снимка: https://tashev-galving.com/

Нивелирите са уреди, благодарение на които точно може да се определи разликата във височината между две дадени точки. Различаваме такива за домашна употреба, както и професионални нивелири. Тук ще обърнем повече внимание на вторите. Те могат да бъдат най-различни видове – пластмасови, водни, оптични, лазерни, алуминиеви и специални, като специалните също се делят на няколко вида – дигитални, кръгли, мини и други.

Какво представляват водните професионални нивелири?

Те се използват най-вече при полагане на настилки за под и в строително-ремонтните дейности. С тях бързо и точно се прави хоризонтално изравняване като се сравняват височините на две точки. По-качествените водни професионални нивелири се пълнят първоначално и веднага са готови за употреба, без да се налага източване след ползване. Стандартните модели са с дължина на маркуча 20 метра, а накрайниците са с пръстени за допълнително уплътняване, с месингови клапани и са от нечуплив акрил. С такъв тип нивелир можете да разчитате на много точно изравняване, дори и ако не разполагате с широко пространство.

Кога са необходими оптични професионални нивелири?

Те се използват на строителни обекти. Предимството им е, че не тежат, компактни са и лесни за поддръжка. В същото време обаче са пригодени за работа на открито, като имат допълнителна защита срещу външни влияния. Имат метален корпус със защита срещу водни пръски и прах. Така те могат да издържат на суровите условия навън, ако се наложи да се ползват при такива.

Характерно за оптичните професионални нивелири е, че се състоят от зрителна тръба, която се върти около напречна ос. Имат и уред за вертикализиране на въпросната ос.

Какви са особеностите на лазерните професионални нивелири?

Лазерните нивелири са най-универсални. Те се използват при слагане на плочки, подове, замазки, при окачване на шкафове и рафтове, при лепене на тапети и други. Благодарение на лазерния нивелир, можете да разчитате, че всичко ще бъде изравнено до последния милиметър.

Има нивелири с различен брой лъчи – 1, 2, 3, 4 и 7. Избирате какъв да е спрямо личните предпочитания и конкретните нужди и потребности.

Спецификата при лазерните нивелири е, че хоризонталната линия се дава от въпросния лъч. Лъчът се върти и образува вертикална или хоризонтална равнина. Специални устройства отчитат височините на двете точки – с лата с цифрово отчитане или обикновена.

Има най-различни разновидности лазерни нивелири – с приемник или без, с тринога или без, комбинирани и други.

Кои професионални нивелири влизат в категорията „специални“?

Разгледахме най-основните видове нивелири. Нека сега видим кои влизат в категорията „специални“. Това са дигиталните нивелири, които съвсем прецизно определят наклон, ъгъл и височина. Такива са още кръглите, мини нивелирите и тези за центриране. Тяхното приложение е в бояджийството, градината, както и в редица приложни дейности.

Дигиталните нивелири се използват, когато е нужно много точно измерване. Някои модели имат акустично следене на наклона – това е звуков сигнал, който сигнализира за промяна на наклона. Може да се сравни със системите за паркиране „парктроник“ при автомобилите – когато звуков сигнал показва, че сме близо до предмет или човек. Недостатъкът на дигиталните нивелири е, че струват по-скъпо от другите и трябва да се следи за състоянието на батериите им.

Кръглите нивелири имат отвори за хващане и са лесни за центриране.

Мини нивелирите са изключително компактни и удобни за употреба. Те са любимият инструмент на домашните майстори. Намират широко приложение при монтиране, електротехнически дейности и в строителството. Единственият им минус е, че са ограничени за нивелиране на малки равнини.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com