Разберете отровен ли е живакът в термометрите

65721
Разберете отровен ли е живакът в термометрите
Снимка: Gadini / Pixabay

Още в далечната 2007 година Европейският парламент въвежда забрана за употреба, производство и продажба на живачни термометри с цел опазване на околната среда и човешкото здраве. У нас забраната влиза в сила година по-късно. Въпреки нея в редица домакинства все още има живачен термометър, а много родители търсят такъв „на черно“, тъй като се оказва по-точен от термометрите с оцветена течност, която най-често спирт, както и от евтините електронни масови термометри. Обаче отровен ли е живакът в термометрите и редно ли е да използвате живачен термометър, ако имаме такъв от годините преди забраната? За какво да внимавате и какво да имате предвид разберете сега.

Отровен ли е живакът в термометрите?

Ако термометърът не е счупен или ако живакът не се е разлял, то употребата на живачен термометър е напълно безопасна. Често обаче се случва притеснена от температурата на детето си майка да изпусне и счупи живачен термометър и това да доведе до допълнително притеснение и трескаво търсене на информация какво да прави, отровен ли е живакът, както и звънене на 112. Преди да изпаднете в паника, първо следва да определете наистина ли съдържа живак термометърът ви. Синята и червената течност не са живак. Ако течността в термометъра е сива,  тя може да е живак, но не бързайте да се тревожите – има и термометри с неживачно сребърно вещество – Galinstan, което визуално наподобява живак, но е напълно безопасно за здравето, дори да бъде вдишано или погълнато. При неживачните термометри по-опасно е да не се порежете на стъклото, отколкото ако погълнете течността. Ако обаче термометърът е живачен, важно е да повишите бдителността си. Живакът по принцип е силно отровен, токсичен и с изключително неблагоприятно въздействие върху тялото. Как тогава нашите дядовци са си играли като деца с живачни топчета и са били здрави и живи? Дозата прави отровата се оказва валидно и тук.

Какво трябва да направите, ако термометъра се счупи

Опасности от живака в термометъра

Опасността от живака не идва от докосването му, а от живачните изпарения. Когато се питате отровен ли е живакът в термометрите, вероятно визирате докосване, поглъщане. Докосването не представлява риск за здравето. Изпаренията и вдишването обаче са такъв, когато е системно и в големи количества. Непосредствените ефекти от вдишването на силно концентрирани пари включват кашлица, болки в гърлото, затруднено дишане, болка в гърдите, повръщане и главоболие. В едни термометър обаче не се съдържа толкова много живак, че да почувствате тези симптоми. Ето защо следва вместо да се притеснявате и да въртите телефони за помощ, просто съберете разпиления живак, който образува топчета бавно, внимателно и без излишна паника. Не изхвърляйте събраното в контейнера, канала или в природата – живакът е вреден за околната среда и може да ѝ причини непоправими щети.

Как да измерим правилно температурата и какъв термометър да изберем?

И пак – отровен ли е живакът в термометъра?

Не, не е. Просто защото количеството е толкова малко, че не може да ви навреди. Дори да го погълнете или да го вдишвате, докато го събирате от пода, ако се гордеете със здрава кожа и храносмилателна система и не страдате от определени заболявания, няма да усетите неприятни симптоми и няма да ви навреди. При единичен инцидент няма от какво да се притеснявате, но повтарящото се дългосрочно излагане на изпарения може да причини симптоми като треперене, главоболие, двигателни затруднения, слабост, загуба на апетит, високо кръвно налягане, възпаление на венците, ускорен пулс и дори непоправимо бъбречно увреждане. 

Кой обаче счупва всеки ден термометър или кой оставя живака да си шари из стаята му с месеци и години? Съберете, изхвърлете и забравете. Стресът от ситуацията със сигурност ще ви навреди повече от толкова малко количество живак. Дори поглъщането на малки количества живак обикновено не се нуждае от специфично лечение, контактът с кожата също. Измийте със сапун и вода, изплакнете устата с чиста вода, подишайте чист въздух. Рискът от токсичност от счупения термометър е нисък, когато се вземат подходящи мерки за почистване.

Коя течност се използва в термометрите?

Правилно почистване на живак от счупен термометър

1. Проветряване – отворете всички прозорци и затворете вратата на стаята, в която е счупен термометърът. Нека се проветри ден-два-три, за да сте спокойни.

2. Съберете топчетата с ръце, като може да използвате най-обикновени латексови ръкавици и ги поставяйте върху влажна кърпа. Може да използвате и хитрия трик с тиксо, за което да полепва живакът. Не използвайте прахосмукачка или метла. След като отстраните всички топчета живак, почистете пода. Ако случайно живакът проникне в тъкани като пътеката на пода, изрежете и изхвърлете замърсената част според изискванията за изхвърляне на опасни отпадъци. Влажната кърпа със събрания живак поставете в найлонов запечатващ се с цип плик и изхвърлете като опасен отпадък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

Съвместими зодиакални съвпадения за зодия Везни

Кои са петте черти на успешния бизнесмен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com