Как да измерим правилно температурата и какъв термометър да изберем?

10341
Как да измерим правилно температурата и какъв термометър да изберем?
Снимка: Gadini / Pixabay

Сега в продажба има три вида термометри - живачни, електронни и инфрачервени.

Живачен термометър

Живакът вече е забранен в много страни. Той е заменен от сплав от три метала - галий, индий и калай. Вярно е, че те струват два пъти повече от живака. Но те не представляват такава опасност.

Мнозина от детството знаят как да го използват - слагат го в подмишницата, изчакат пет минути и това е всичко. На практика обаче измерването на температурата с живачен термометър не е толкова просто. Ето на какво трябва да обърнете внимание, ако искате да измерите правилно температурата в подмишницата

1. Живачният термометър показва максималната температура, така че трябва да го държите не пет, а десет минути.

2. Подмишницата трябва да е суха и чиста – за да получите правилния резултат, не трябва да се маже с крем или антиперспирант или дезодорант.

3. Разклатете живачната скала преди и след употреба. Притиснете силно върха на термометъра към кожата. Въздухът не провежда добре топлината и показанията на термометъра ще бъдат неправилни, ако е свободно разположен в подмишницата.

Проверете щитовидната си жлеза САМО с помощта на термометър

Малко хора знаят за това, но още преди 50 години ученият Брод Ото Барнс открива, че температурата на тялото е голям индикатор за това к...

Също така си струва да припомним, че по-точни показания могат да се получат, ако термометърът се използва анално или устно. Но и двата метода са по-опасни, особено ако измервате температурата на деца.

Моля, имайте предвид, че в тези два случая показанията ще бъдат не само по-точни, но и по-високи. При измерване на ректална температура (в ануса), както и в устата, телесният термометър при здрав човек показва 37-37,5 ° C, а при дете до 38 ° C. Вероятно не си струва да се каже, че за такива измервания е по-добре децата и възрастните да имат отделни термометри. Стъклените термометри са много крехки. Затова бъдете изключително внимателни с тях.

Цифров термометър

Този тип термометър много обичат децата, тъй като в края на измерването на температурата издават звук. Той е  безопасен. Но има и характеристики, поради които грешката при измерването нараства.

Електронният термометър може да сгреши дори с цял градус, ако бъде свален веднага след звуковия сигнал. Всъщност след това за две или три минути той продължава да изчислява средната температура, която може да „скочи“ в този интервал.

Как можем да следим денонощно температурата на болното дете

Високата температура е истински кошмар за всеки родител, особено на по-малките деца. Когато детето е под 4 години, тя може да предизвик...

Електронен термометър може също да измерва температурата ректално и в устата. Преди перорално приложение не трябва да пиете топли и студени напитки, да ядете сладолед и други ястия, чиято температура е много по-висока или по-ниска от стайна температура.

Инфрачервен термометър

Инфрачервен безконтактен термометър дава най-големите грешки. Особено ако не избършете сензора преди употреба. Грешката възниква, защото лъчът трябва да покрие по-голямо разстояние, отколкото в случая при електронни и живачни термометри. Невъзможно е лъчът да попадне в очите. Но този тип термометър има и предимства:

-       позволява ви да не докосвате болен (или вероятно заразен) човек;

-        паметта на термометъра ви позволява да видите динамиката на температурните промени (различните модели могат да съхраняват от 8 до 50 измервания);

Какво трябва да направим, ако счупим термометър с живак вкъщи

Никога не използвайте прахосмукачка за почистване на живак. Прахосмукачката ще увеличи експозицията. Никога не използвайте метла за по...

-       някои модели имат звуков сигнал, показващ завършването на измерването;

-        отделните инфрачервени термометри имат цветна индикация в зависимост от температурата;

-       звукът и подсветката могат да бъдат изключени, за да не смущават, например, спящо дете по време на измерване на температурата;

-       можете да изберете термометър с автоматично изключване, за да пестите батерията.

Във всеки случай, какъвто и термометър да купите, съветваме ви първо да проверите температурата на всички членове на семейството с него няколко пъти и да я запишете. В идеалния случай, когато става въпрос за контактни термометри, би било по-добре всеки човек да има свой собствен термометър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com