С тези домашни средства ще разберете как да се отървете от гъбички по ноктите

49533
С тези домашни средства ще разберете как да се отървете от гъбички по ноктите
Снимка: iStock/Guliver

Има много начини да се отървете от гъбичките по ноктите.

Калиев перманганат.

Калиевият перманганат също е популярен сред тези, които се опитват да намерят ефективен начин да се отърват от гъбичките по ноктите. Калиевият перманганат помага за по-добро очертаване на границите на зоната, засегната от онихомикоза. За да направите това, достатъчно е да изсипете щипка от продукта в гореща вода, разбъркайте и поставете краката в разтвора. След като изчакате малко, можете да видите, че зоната, "заета" от гъбичките, не е станала пурпурна, за разлика от останалата част от кожата. Калиевият перманганат има добри окислителни свойства и в началния етап може да убие спорите на гъбичките. За да направите това, всеки ден в продължение на 15 минути трябва да правите горещи вани.

Коя е причината за неприятният мирис от ноктите на краката?

Разтвор с йод.

За разлика от отварите, той се прилага външно - директно върху засегнатата област на нокътя. С помощта на памучен тампон, пипета или компрес, йодът трябва да се нанесе на тънък слой върху нокътната плочка и да се остави да попие. За да подобрите ефекта, е по-добре да запарите ноктите преди процедурата. Не е необходимо да изливате много разтвор - това няма никаква полза, дори може да провокира изгаряне на кожата.

Принципът на действие на йода е прост: той свива, или научно коагулира, кератиновото протеиново съединение в нокътя, с което се хранят гъбичките. Такава терапия обаче може да помогне само в ранен стадий на заболяването, тъй като на по-късен етап патогенните микроорганизми ще имат достатъчно „резерви“, направени по-рано в собствените си клетки. И при добър сценарий лечението ще отнеме много време - около месец, докато нокътят се обнови напълно. Друг недостатък на тази процедура е характерният кафяв цвят на нокътя, който при гъбички по ръцете неминуемо ще привлече вниманието към тях.

Как да се справим с гъбичките по ноктите?

Сода и пероксид.

Ваните или компресите със сода също са добре познат начин за премахване на гъбичките по ноктите. От училищната програма знаем също, че содата може да предизвика алкална реакция, а гъбичките се раждат и развиват в кисела среда. „Опозицията“, причинена от содата, унищожава микроорганизмите - в случай, че те са в горните слоеве на нокътя. Баните с компреси трябва да се използват поне десет дни, разбира се, ако човек няма ожулвания, рани или някакви дерматологични заболявания. Що се отнася до водородния прекис, той не убива патогенните гъбички, а само спира тяхното размножаване. Следователно използването на това вещество не е най-добрият начин да се отървете от гъбичките по ноктите.

Традиционната медицина не може да се нарече ефективен метод за борба с гъбична инфекция. Онихомикозата е сериозно заболяване, за което има много лекарства в клинични проучвания. Разбира се, лекарствата за гъбички ще струват малко повече от народните средства, но компетентното им използване няма да доведе до неприятни изненади или загуба на време.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com