Как да се справим с гъбичките по ноктите?

16357
Как да се справим с гъбичките по ноктите?
Снимка: iStock/Guliver

Гъбички по ноктите или микоза - това е не само козметичен, но и здравословен проблем, който може да доведе до падане на ноктите. Ето как да се отървете от микозата от първия момент с тези 5 естествени лека!

Гъбичките по ноктите, наричани още онихомикоза, засягат най-влажните части на тялото ни, което води до появата на зеленикави петна и причинява удебеляване и влошаване на ноктите. Особено широко разпространени са сред хората, които спортуват и често посещават влажни среди като съблекални или плувни басейни. Гъбичките по ноктите засягат главно краката - област от тялото, която задържа много влага, особено след тренировка. Така ноктите започват да се влошават, докато в най-сериозните случаи паднат или трябва да бъдат отстранени хирургично; затова е препоръчително да се намесите веднага и да решите проблема, като се борите с гъбичките още в ранните стадии на тяхното развитие.

Как да направим ноктите по-здрави?

Ако се намесите в началните етапи на онихомикозата, е възможно да приемете прости природни средства. Нека видим 5 от тях.

1. Етерично масло от лавандула

Това масло може да се прилага директно върху засегнатия нокът, само няколко чисти капки, които се прилагат веднъж или два пъти на ден. Алтернатива на директното приложение е вана за крака, като 4/5 капки етерично масло от лавандула се разреждат със супена лъжица сода бикарбонат в топла вода.

2. Масло от чаено дърво

Получено от чаено дърво, това масло има няколко функции, включително противогъбични и антибактериални: следователно е идеално решение за борба с гъбичките по ноктите, дори превантивно; просто добавете няколко капки масло към душ гела, с който измиваме ръцете и краката, като минаваме щателно върху всяка точка на засегнатите крайници. Като алтернатива, що се отнася до лавандуловото масло, 2/3 капки могат да се прилагат директно върху нокътя няколко пъти на ден.

Ето какво може да каже цветът на ноктите ви

3. Сода бикарбонат

Много просто, но наистина ефективно средство срещу микоза, особено ако го ползвате като превенция. В допълнение към класическата лечебна баня за крака (за която ще трябва да разтворите лъжица бикарбонат в гореща вода), можете да направите амалгама от бикарбонат и вода, която да нанесете върху засегнатата област като за компрес, като повтаряте всичко 3 или 4 пъти на ден.

4. Оцет

Класическо бабино лекарство за противодействие на микозата - ще бъде достатъчно краката да се накиснат за 15 минути в леген, напълнен с хладка вода и оцет (винен или ябълков ).

5. Сол и лимон

Известни със своите дезинфекциращи свойства, солта и лимонът са много полезни в борбата с онихомикозата. Разтвор от сол и лимон се ползва за измиване на краката.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com