Списък с храни и напитки, които да ядете при затлъстяване на черния дроб

6851
Списък с храни и напитки, които да ядете при затлъстяване на черния дроб
Снимка: iStock

Черният дроб е най-големият вътрешен орган на вашето тяло. Неговата основна функция е да преработва хранителните вещества, които идват от храната, и да защитава вашия организъм чрез премахване на токсините. Вашият черен дроб филтрира кръвта, която идва от храносмилателната система, преди да потече някъде другаде.

Затлъстяване на черния дроб (наричано още „стеатоза“) е резултат от натрупване на излишни мазнини в чернодробните клетки. Известно количество мазнини е нормално за черния дроб, но ако те заемат повече от 10 процента от теглото на целия орган – това е признак на затлъстяване на черния дроб. Два основни вида на това заболяване са алкохолно-индуцирани и неалкохолни. Последното обикновено се развива при хора, чиято основна дажба съдържа много преработени храни, хора със затлъстяване или такива, които водят заседнал начин на живот.

Лекар разкри за колко време черният дроб се възстановява след отказ на алкохола

Как да се храним правилно при мастно чернодробно заболяване

Едно от най-важните неща, за които трябва да помислите в случай на това заболяване, е вашата диета. Диетата за омазняване на черния дроб трябва да бъде изградена според спецификата на вашето състояние. Твърде много мазнини в черния дроб му пречат да функционира нормално, а понякога може дори да доведе до възпаление на органа – това състояние е сериозно и трябва да се лекува правилно.

Неалкохолната мастна чернодробна болест, дължаща се на прекомерната мазнина в черния дроб, също изисква специална диета. Като цяло тя включва:

Продукти на растителна основа с високо съдържание на фибри (бобови растения, пълнозърнести храни и др.)

Много плодове и зеленчуци

Има и неща, които определено трябва да избягвате в случай на затлъстяване на черния дроб:

Много наситени мазнини, захар, рафинирани въглехидрати

Алкохол

Добрата диета за намаляване на затлъстяването на черния дроб трябва да бъде с ниско съдържание на мазнини, с известно ограничение на калориите. Добрият хранителен план също може да помогне за намаляване на риска от приемане на болестта. Въпреки това, не винаги е ясно кои храни са добри за вас и кои трябва да се избягват. Ето списъка с продукти, които да включите в диетата си за здрав черен дроб!

Затлъстяване на черния дроб: Най-добрите продукти за диетичен план

Зелени зеленчуци

Яденето на повече зеленчуци не само може да ви помогне с обща загуба на тегло, но също така може да предотврати натрупването на мазнини в черния дроб. Опитайте да включите броколи, спанак, зеле и други зеленчуци по ваш избор в ястията си – можете да ги консумирате пресни в салати или да ги добавите към всяко горещо ястие.

Омазнен черен дроб: Хепатолог разкри кои са най-добрите храни

Тофу

Тофу е соев страничен продукт. Освен че е чудесен източник на растителни протеини, той служи и на същата цел за намаляване на излишните мазнини в черния дроб. Опитайте от време на време да замените обичайната си порция месо или пиле с тофу – черният дроб ще ви благодари по-късно.

Кафе

Колкото и внезапно да изглежда, проучванията показват, че кофеинът действително може да намали количеството на анормалните чернодробни ензими. Просто не забравяйте да се придържате към черно кафе или да добавите малко количество сметана и захар към вашата напитка. Колкото и изкушаващо да е, сладките и подсладени кафе напитки са нещо, което трябва да избягвате на този етап.

Орехи

Най-добрата диета за лечение на мастен черен дроб трябва да включва здравословни мазнини. Орехите съдържат много омега-3 мастни киселини, които са от решаващо значение за нормалната функция на черния дроб. Проучванията показват, че хората със затлъстяване на черния дроб, които включват орехи в диетата си, показват по-добра чернодробна функция при тестове.

Авокадо

Точно както горното, авокадото е чудесен източник на здравословни мазнини и е богато на фибри. Изследванията също така показват, че някои химикали, присъстващи в авокадото, могат да забавят увреждането на черния дроб. Опитайте вашето авокадо върху пълнозърнест тост или го добавете към салата.

Зелен чай

Въпреки че не е напълно ясно дали зеленият чай може да повлияе положително на чернодробната функция (все пак изследванията подкрепят тази теория), той все пак има много ползи за вашето здраве. Понижава нивото на холестерола и помага на тялото ви да се отърве от токсините. Така че чаша зелен чай най-вероятно ще подпомогне тялото ви – само не забравяйте, че добрият зелен чай е много ефективен диуретик.

Слънчогледови семки

Те са чудесен източник на витамин Е – антиоксидант, който може да предпази черния дроб от увреждане. Поръсете салатата си със слънчогледови семки или ги добавете към домашно приготвената смес за пътеки.

Риба

Мазната риба (сьомга, риба тон, сардини) също е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които могат да успокоят възпалението и да подобрят нивата на мазнини в черния дроб. Опитайте вашата риба със зелена салата или пълнозърнест хляб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Без лекарства: Трикове, с които да смъкнете високото кръвно

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com