Страничните ефекти от пиенето на чаша вино всеки ден

12239
Страничните ефекти от пиенето на чаша вино всеки ден
Снимка: Pexels

Макар че вероятно сте чували, че пиенето на червено вино има ползи за здравето, като например понижаване на холестерола, справяне с диабета и намаляване на възпаленията, навикът да се пие вино може да има някои неприятни странични ефекти, като например повишен риск от рак или сърдечни заболявания. Въпреки че само една чаша с вечерята може да не звучи вредно, тя може да е свързана с някои потенциални усложнения за здравето. 

1. Пиенето на вино може да наруши съня ви

Един от страничните ефекти при пиенето на какъвто и да е алкохол късно вечер е, че може да наруши съня ви. Въпреки че хората често се чувстват сънливи, след като са пили, това усещане не продължава дълго. Вместо това, алкохолът може да намали времето, през което човек е в своя дълбок сън, и да причини смущения в съня през цялата нощ. Така че, дори и да си мислите, че чаша вино ще ви приспи по-бързо и по-спокойно, ще бъдете разочаровани да разберете, че тя може и да ви събуди посред нощ.

Какво се случва, когато пиете водка всяка вечер?

2. Виното може да повлияе на лекарствата ви

Алкохолът взаимодейства по потенциално опасен начин с много лекарства, включително парацетамол, антидепресанти, антиконвулсанти, болкоуспокояващи и седативни средства. Ако смесите алкохол с определени лекарства, това може да доведе до сънливост, главоболие, гадене или в някои случаи до припадък. Той може да направи безполезни и антибиотиците, затова не забравяйте да прочетете предупрежденията върху всички лекарства, преди да се насладите на нощната си чаша вино.

3. Може да увеличи риска от рак

Ако си мислите, че сте спокойни, защото не пушите тютюн, но все пак употребявате алкохол, може би ще останете разочаровани да разберете, че леката до умерена консумация на алкохол може да увеличи риска от рак. Според изследователска статия от 2019 г. пиенето на бутилка вино седмично, далеч по-малко от една чаша на ден, увеличава риска от рак през целия живот с около 1-2 %.

Какво ще се случи, ако пиете уиски всеки ден?

4. Може да доведе до ускорен и неравномерен сърдечен ритъм

Честото пиене на алкохол, дори в малки количества, може да повиши риска от необичайно ускорен сърдечен ритъм. Проучване установи, че при тези, които пият алкохол всеки ден, рискът е най-висок в сравнение с тези, които пият алкохол веднъж или два пъти седмично. Интересното в тези констатации е, че когато става въпрос за предсърдно мъждене, изследователите откриват, че честотата може да има по-голямо значение, отколкото самото количество алкохол. 

5. Може да повиши кръвното налягане

Умереното пиене на алкохол обикновено се счита за добро за здравето на сърцето, но по-голямата консумация на алкохол може да увеличи риска от хипертония. Хипертонията, известна още като високо кръвно налягане, може да доведе до сърдечна недостатъчност и бъбречни заболявания. Според експерти три или повече питиета за една вечер могат временно да повишат нивата на кръвното ви налягане, като "повторното пиене" води до това, че нивата на кръвното налягане остават повишени за по-дълго време.

Пиенето на вино всеки ден води до следния проблем

6. Може да се отрази на черния ви дроб

Черният дроб произвежда метаболитни ензими, които смилат и разграждат токсини като алкохола, така че ежедневната консумация на алкохол изисква допълнителна работа от страна на черния дроб. Ежедневното пиене с течение на времето може да доведе до фиброза или белези на чернодробната тъкан или до алкохолен хепатит, който представлява възпаление на черния дроб. Проучване от последната една година открива, че един от основните начини, по които алкохолът може да повлияе на черния дроб, е чрез митохондриите. Черният дроб е много богат на митохондрии, но е известно, че алкохолът пречи на функционирането на митохондриите, което в крайна сметка може да доведе до увреждане на черния дроб.

6 начина да направите виното по-вкусно

7. Имунната ви система може да бъде засегната

Ежедневното пиене може да повлияе на имунната ви система и да ви направи по-податливи на инфекции, което означава, че може да забележите, че по-често хващате настинки, грип или други заболявания, ако редовно употребявате алкохол. Алкохолът може да повлияе на здравето на чревния ви микробиом, тъй като стомашно-чревният ви тракт е първото място, където попада алкохолът, което означава, че той веднага започва да "променя целостта" на стомашно-чревния ви тракт. Например алкохолът по естествен начин променя микробите, намиращи се в чревния ви микробиом, което от своя страна всъщност нарушава комуникацията между червата и имунната ви система. Постоянното пиене може да доведе до повече такива предизвикателства с течение на времето и може да доведе до отслабване на имунната система.

Ако пиете вино всяка вечер, в тялото ви ще се случи ТОВА!

НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАКВО Е ВИНОТО

След цялата тази информация може би се питате дали има разлика между пиенето на червено или бяло вино, особено защото хората често говорят за това, че червеното е по-здравословно. Ако се фокусирате върху захарта, бялото вино често съдържа малко повече. Въпреки това все пак ще консумирате захар и с червеното, и с бялото, така че няма огромна разлика. Когато става въпрос за пиене на вино, много по-важно е колко често и по колко пиете, отколкото дали е червено или бяло. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Как да премахнете мастна бучка под окото?

Как да се откажете от противозачатъчните, без да си навредите?

Мокра възглавница: защо слюноотделяте, докато спите?

Топ 4 зодии, които имат късмет по рождение

От мигрена до остеохондроза: причини за пулсиране в главата

Ето защо гласът ви звучи по-различно, когато остареете

Зодиите, които са ужасно сприхави по природа

5 лайфхака, за да запазите плодовете и зеленчуците свежи възможно най-дълго

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com