Пиенето на вино всеки ден води до следния проблем

90671
Пиенето на вино всеки ден води до следния проблем
Снимка: iStock

Ползите от консумацията на вино в умерени количества са известни – грижа за сърдечно-съдовото здраве, благодарение на съдържащите се във виното танини, повишаване на добрия холестерол в тялото за сметка на лошия, антиоксидантна грижа и противостареещи свойства, които се дължат според изследователите от медицинското училище Харвард на ресвератрола в гроздето, от което се приготвя виното. Пиенето на умерени количества вино подобрява костната плътност при възрастни в менопауза. Чаша на ден от напитката, спрягана като питие на боговете, подобрява здравето в много отношения, като включително намалява риска от диабет, но е възможно да има и отрицателни ефекти върху здравето особено ако се прекалява с него. Какво обаче означава „прекалява“? Докато за едни чашата е много, то за други е прекаляване бутилката вино. С виното следва да се внимава, както с всеки друг алкохол. Известни са редица проблеми, породени от пиенето на вино всеки ден. Естествено е важно консумираното количество, но е добре да знаете какви са вероятните неблагоприятни последствия за здравето, талията и красотата, дори да не сте особени пиячи.

Знаете ли какво е сухо вино и защо се нарича така?

До какви проблеми може да доведе пиенето на вино всеки ден?

Лъжичка е цяр и лек, чаша – изкушение, а бутилка – опасност за здравето, ако се консумира всеки ден – това е правилото за алкохолните напитки. Пиенето на вино всеки ден особено в големи количества създава опасност от:

- Наддаване на тегло

Виното е калорична напитка. Прекомерният прием на калории води до наддаване на тегло. Без значение дали калориите се приемат чрез течности или храна, ако са повече от изразходените, неминуемо ще напълнеете. Обикновено пиещите вино го поднасят с мезе, което също е богато на калории. Така приемът на няколко чаши вино вечер може да доведе до проблем с килограмите.

Не пропускайте това мезе за червено вино - по стари и нови традиции!

- Хормонални проблеми

Хормонален дисбаланс след прекомерна консумация на вино не е изключение, макар състоянието да не се проявява при всеки. Увеличава се рискът от смущения в имунната, нервната, ендокринната системи при ежедневен прием на няколко чаши вино. Това може да засегне както имунитета, така и репродуктивното здраве, психиката и цялостното здравословно състояние.

- Ниско качество на съня

В малки количества приемът на вино помага да заспите по-бързо и да се радвате на по-добро качество на съня. Ако обаче прекалявате с него всеки ден, тялото ще се дехидратира, а сънят ще пострада от това, че организмът ще е зает с обработване на изпитото количество цяла нощ.

- Чернодробни проблеми

За никого не е тайна, че черният дроб не обича алкохола. Пиенето на вино всеки ден в големи количества със сигурност ще увреди този орган. Възможни са проблеми с чернодробните функции, които могат да бъдат много опасни. С течение на времето се увеличава рискът от развитие на мастна чернодробна болест, алкохолен хепатит и цироза при прекомерна консумация на вино.

Полезно или вредно е червеното вино - ето какво разкриха учени

- Увеличен риск от съдови инциденти

Инсултът покосява огромен брой хора всяка година. Той води не само до преждевременна смъртност, но и причинява трайни двигателни дефицити. Сред основните причини за инсулт е високото кръвно налягане. Употребата на алкохол е рисков фактор и води до повишаване на кръвното налягане при злоупотреба. Виното не прави изключение. Ако системно превишавате едната чаша дневно, възможно е да имате проблеми с кръвното налягане, сърцето и съдовете си.

- Риск от онкологични заболявания

Прекомерната консумация на алкохол се свързва с повишен риск от някои видове рак, включително рак на гърдата, черния дроб, дебелото черво, ларинкса, хранопровода и устата и гърлото. Добра причина да внимавате с броя чашки, които си наливате от божествената напитка всеки ден. 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com