Свързани ли са дефицитът на витамин D и синдромът на раздразнените черва

14681
Свързани ли са дефицитът на витамин D и синдромът на раздразнените черва
Снимка: iStock

През последните години значителен интерес предизвикват изследванията, които проучват потенциалната връзка между дефицита на витамин D и синдрома на раздразнените черва (СРЧ). Макар че точната връзка между тези две състояния остава сложна и не съвсем ясна, няколко проучвания предполагат потенциална връзка, която си струва да бъде проучена.

Витамин D е изключително важно хранително вещество, което играе основна роля в различни телесни функции, включително здравето на костите, регулирането на имунната система и контрола на възпаленията. В последно време изследователите се задълбочиха в потенциалното му въздействие върху здравето на стомашно-чревния тракт, особено при състояния като СРЧ.

Недостиг на витамин Д - по какво лесно се познава

Един от аспектите, които привличат вниманието, са имуномодулиращите свойства на витамин D. Проучванията показват, че недостигът на витамин D може да допринесе за дисрегулация на имунната система, което води до повишено възпаление и променен състав на чревната микрофлора, като всички тези фактори са свързани с развитието и изострянето на симптомите на СРЧ.

Освен това рецепторите на витамин D се намират не само в костите, но и в различни тъкани в цялото тяло, включително в стомашно-чревния тракт. Това разпределение предполага, че витамин D може да има пряко въздействие върху функцията на червата и регулирането на чревния мотилитет, които са ключови фактори при СРЧ.

Няколко наблюдателни проучвания съобщават за връзка между ниските нива на витамин D и повишения риск от СРЧ или влошаване на симптомите на СРЧ. Хората, страдащи от СРЧ са по-склонни да имат по-ниски нива на витамин D в сравнение с тези без СРЧ. Този тип проучвания обаче не могат да установят причинно-следствена връзка и могат да бъдат повлияни от различни смущаващи фактори.

Това е първият симптом на дефицит на витамин Д

От друга страна, интервенционалните проучвания, които изследват добавянето на витамин D при пациенти с СРЧ, дават смесени резултати. Някои проучвания съобщават за подобрение на симптоми като коремна болка, подуване на корема и консистенция на изпражненията след добавяне на витамин D, докато при други не се наблюдават значителни ползи.

Едно от предизвикателствата при тълкуването на тези резултати се крие в хетерогенността на самото СРЧ.

Освен това други фактори, като диета, стрес, състав на чревната микрофлора и генетично предразположение, също играят решаваща роля за развитието и проявата на СРЧ. Тези фактори могат да взаимодействат със състоянието на витамин D по сложен начин, което прави трудно изолирането на специфичния принос на недостига на витамин D за СРЧ.

Въпреки сложността и разнопосочните резултати, потенциалната връзка между недостига на витамин D и СРЧ подчертава важността на отчитането на хранителните фактори при лечението на стомашно-чревни разстройства. Доставчиците на здравни услуги могат да обмислят оценка на нивата на витамин D при пациенти с СРЧ, особено при тези с рискови фактори за недостиг, като ограничено излагане на слънце, тъмна пигментация на кожата или определени медицински състояния, влияещи върху усвояването на витамин D.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com