Титанов диоксид в храната – трябва ли да се притеснявате?

7954
Титанов диоксид в храната – трябва ли да се притеснявате?
Снимка: iStock

Титановият диоксид е избелваща съставка в храни, козметика и други продукти. Счита се за безопасен, но високият му прием може да бъде вреден.

Един от най-широко използваните хранителни пигменти е титановият диоксид, прах без мирис, който подобрява белия цвят или непрозрачността на храните и продуктите без рецепта, включително сметана за кафе, бонбони, слънцезащитни продукти и паста за зъби.

Качество на храната

Поради своите свойства на разсейване на светлината, малки количества титанов диоксид се добавят към определени храни, за да се подобри техният бял цвят или непрозрачност.

За да се добави към храната, тази добавка трябва да достигне 99% чистота. Това обаче оставя място за малки количества потенциални замърсители като олово, арсен или живак.

Най-разпространените храни, съдържащи титанов диоксид, са дъвки, бонбони, сладкиши, шоколади, сметана за кафе и декорации за торти.

Консервиране и опаковане на храни

Титановият диоксид се добавя към някои опаковки на храни, за да се запази срокът на годност на продукта. Доказано е, че опаковката, съдържаща тази добавка, намалява производството на етилен в плодовете, като по този начин забавя процеса на зреене и удължава срока на годност.

Освен това е доказано, че тази опаковка има както антибактериална, така и фотокаталитична активност, последната от които намалява ултравиолетовата (UV) експозиция.

Козметика

Титановият диоксид се използва широко като подобрител на цвета в козметични продукти и продукти като червила, слънцезащитни кремове, пасти за зъби, кремове и пудри.

Той е особено полезен като слънцезащитен крем, тъй като има впечатляваща устойчивост на ултравиолетови лъчи и помага за блокиране на слънчевите UVA и UVB лъчи от достигане до кожата.

Въпреки това, тъй като е фоточувствителен, което означава, че може да стимулира производството на свободни радикали, той обикновено е покрит със силициев диоксид или алуминиев оксид, за да се предотврати потенциално увреждане на клетките, без да се намаляват UV-защитните му свойства.

 

Рискове

През последните десетилетия опасенията за рисковете от консумацията на титанов диоксид нараснаха.

Канцероген от група 2В

Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) заключи, че титановият оксид не трябва да се счита за безопасен като хранителна добавка, поради несигурност относно възможно възпаление и невротоксичност.

Ето защо днес те препоръчват само ограничаване на вдишването на титанов диоксид в индустрии с високо излагане на прах, като например производството на хартия.

Абсорбция

Има известно безпокойство относно абсорбцията от кожата и червата на наночастици от титанов диоксид, които са с диаметър по-малък от 100 nm.

Някои малки изследвания в епруветка показват, че тези наночастици се абсорбират от чревните клетки и могат да доведат до оксидативен стрес и растеж на рак. Въпреки това, други изследвания са установили ограничени или никакви ефекти.

Лекар: Приемът на тези добавки носи повече вреда, отколкото полза

И накрая, изследванията показват, че наночастиците от титанов диоксид не преминават през първия слой на кожата – роговия слой и не са канцерогенни.

Натрупване в органите

Някои изследвания при плъхове са наблюдавали натрупване на титанов диоксид в черния дроб, далака и бъбреците. Въпреки това, повечето проучвания използват дози, по-високи от тези, които обикновено консумирате, което затруднява реалния резултат дали тези ефекти ще се появят при хора.

Странични ефекти

Има ограничени изследвания за страничните ефекти на титановия диоксид и до голяма степен това зависи от пътя на достъп:

  • Орална консумация - Не са известни странични ефекти.
  • Очи - Съединението може да причини леко дразнене.
  • Вдишване - . Вдишването на прах от титанов диоксид е свързано с рак на белия дроб в проучвания върху животни.
  • Кожа -  Може да причини леко дразнене.

Повечето странични ефекти са свързани с вдишване на прах от титанов диоксид. Следователно съществуват индустриални стандарти за ограничаване на експозицията.

Лекар: НЕ пийте тези витамини и добавки през лятото

Трябва ли да го избягвате

Към днешна дата титановият диоксид се счита за безопасен за консумация.

Повечето изследвания стигат до заключението, че количеството, консумирано от храната, е толкова малко, че не представлява риск за човешкото здраве.

Въпреки това, ако все пак искате да избегнете тази добавка, не забравяйте да прочетете внимателно етикетите на храните и напитките. Дъвки, сладкиши, бонбони, сметана за кафе и декорации за торти са най-често срещаните храни с титанов диоксид.

Имайте предвид, че може да има различни търговски или генерични имена за съединението, които производителите могат да изброят вместо „титанов диоксид“, така че не забравяйте да се информирате.

Като се има предвид, че титанов диоксид присъства в предимно преработени храни, лесно е да се избегне, като изберете диета с цели, непреработени храни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com