Това е най-вредната закуска за хората над 50 г.

10631
Това е най-вредната закуска за хората над 50 г.
Снимка: iStock

Съвременната медицина, козметични процедури, пластични операции и напредъкът на човечеството като цяло позволяват да изглеждаме по-млади, да сме по-активни  и здрави в златната възраст – 50 години и дори да станем родители за първи път на възраст, на която някога нашите прадеди да ставали прабаби и прадядовци.

Празнувайки своя 50-ти рожден ден обаче трябва да имате едно на ум, че хроничните заболявания чукат на вратата ви и е време да преосмислите както вредните си навици, така и начина си на хранене. Според Центъра за контрол на заболяванията почти 80% от хората над 50 години страдат от поне едно хронично заболяване, а половината от човечеството – от две или повече хронични заболявания, сред които социално значими, опасни за продължителността и за качеството на живот – диабет, хипертония, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, хронична обструктивна белодробна болест, рак и костно-ставни заболявания.

Те създават не само риск от ранна смърт, но и от обездвижване, инвалидизация, лошо качество на живота. Добрата новина е, че част от тези заболявания могат да бъдат контролирани добре, да не създават риск за живота и да имат добра дългосрочна прогноза, като част от контрола  върху тях е пряко свързан с храненето. Ако до преди да навършите 50 години е можело безпроблемно да хапвате вредна храна, да преяждате и препивате, след този ключов рожден ден трябва да бъдете внимателни и да се грижите по-добре за себе си. А това означава и да зачеркнете от менюто си най-вредната закуска. Коя ли е тя?

НЕ яжте тези 7 храни на закуска - ще бъдете гладни и нервни цял ден

Най-вредната закуска над 50-годишна възраст

Популярната закуска пържени яйца с пържен бекон или пържено пиле е най-вредната закуска за хората, прескочили своите 50 години. Може ли да предположите защо? Даваме ви отговорите, споделени от диетолог, за да не ги търсите и да имате повече свободно време да откриете нещо по-полезно за закуска, да изпробвате нови рецепти, богати на зеленчуци и белтъчини, бедни на холестерол и мазнини.

1.       Популярната закуска е тлъста, макар че пилето  по принцип е диетично месо, тъй като е пържена. Не само яйцата, но и беконът, и пилето са пържени, което ще рече много калории, много мазнини. Нещо повече – обикновено пърженото пиле се овкусява със сметана, за да е по-ароматно и топящо се в устата. Да, знаем, че става вкусно, но и толкова вредно за талията, че не може да си позволите да закусите с него, ако сте прескочили своите 49 години. Пържените храни, гарнирани с още мазнина под формата на сметана, не само създават риск от хипертония, но и натрупване на излишни килограми, а наднорменото тегло е опасно и поражда риск от редица заболявания.

7 здравословни (и вкусни) закуски, които подобряват работата на мозъка

2.       Тази закуска смело можем да наречем най-вредната закуска над 50, защото е и богата на натрий, а излишъкът от натрий и сред причините за задържане на течности, които от своя страна водят до риск от развитие на хипертония. Високото кръвно е бич за съвременното общество, водеща причина за смъртност в световен мащаб и създава риск от инвалидизация и ранна смърт. Хапването на толкова богата на натрий и мазна храна е пряк път към хипертонията.

3.       Яйцата са богати на холестерол, но последните научни изследвания откриват, че те не са чак толкова опасни за съдовете и за нивата на лош холестерол в кръвта. Проблемът, водещ до атеросклероза, високи нива на холестерола и натрупване на плаки в съдовете, всъщност се дължи на пърженото, а не на самите яйца. Мазните храни са основните причинители на сърдечно-съдови проблеми, така че просто пърженото не е за вас. А пържено с пържено е възможно най-лошият избор.

4.       Това е най-вредната закуска за хората над 50 години и защото е бедна на витамини и минерали, на антиоксиданти, борещи се със свободните радикали и остаряването, на бавни въглехидрати, гарантиращи ситост до обяд. В това меню липсват както зеленчуците и плодовете, така и млечните продукти. Така че причините пържените яйца с пържен бекон и пиле да се считат за най-вредната закуска за хората над 50 се коренят не само в това както съдържа, но и в това какво не съдържа тази класическа и популярна в редица страни по света закуска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com