Това се случва в организма само след няколко дни без месо

18791
Това се случва в организма само след няколко дни без месо
Снимка: iStock

Отказът от месо не е свързан само с нови ястия в чинията или кулинарни експерименти, но и с промените, които настъпват в организма. 
Не всеки е наясно, че вегетарианската диета може да допринесе, наред с други неща, за нормализиране на кръвното налягане и намаляване на нивата на лошия холестерол. За съжаление, внезапната промяна в начина на хранене може да има и някои недостатъци. 

Основни причини за отказване от месото

Вегетарианската диета е все по-популярен начин на хранене. Доста хора вече се отказаха от месото, като тази цифра продължава да расте. 

Коя е най-честата причина за това решение? 

Според проучванията в Съединените щати до 32% от вегетарианците не ядат месо заради здравето си. 15 процента се притесняват от химикалите и хормоните, които може да се съдържат в месото, а 11 процента го правят от любов към животните. 

В края на списъка са загрижеността за планетата (4 процента), желанието за отслабване (3 процента) и намаляването на глада по света (1 процент). Може ли отказът от месо действително да подобри здравето? Оказва се, че е така. За някои от ефектите дори не е необходимо да чакате дълго.

Първи промени, свързани с преминаването към растителна диета

Първият и най-видим ефект от отказа от месо е подобряването на състоянието на кожата. Пъпките, черните точки и акнето изчезват. Кожата е приятно стегната, озарена и хидратирана. 

Как си обяснявате този ефект? 

Експертите изтъкват благотворното влияние на плодовете и зеленчуците, които отлично пречистват организма от токсините. 

Друг ефект, който може да се забележи още 2-3 седмици след промяната в храненето, е загубата на килограми. Разбира се, много зависи от начина на приготвяне на храната, но ако се храните само със зеленчуци и плодове, е доста трудно да надвишите препоръчителните количества калории. 

Има ли съществени разлики между вегетарианство и суровоядство?

Преминаването към растителна диета обаче не винаги трябва да има само предимства. Някои хора (особено много активните) могат да изпитат болки в мускулите след тренировка още в самото начало на вегетарианската диета. 

Добрата новина е, че болките обикновено отминават след няколко седмици, след като организмът премине изцяло на растителен протеин. 
Друг неприятен симптом, който може да се появи в началото на диетата, е подуване на корема и болки в корема. 

Те са свързани с новата бактериална флора, с която червата все още не са имали време да свикнат. Този симптом, подобно на мускулните болки, обикновено преминава след няколко седмици.

Безмесна диета за по-дълго време. Какво се случва след това?

Трябва да изчакате малко повече време, дори няколко месеца, за да се проявят по-силните ефекти от отказа от консумация на месо. Няма съмнение обаче, че си заслужава. След една година много хора забелязват спад на нивата на лошия холестерол с до 30 %, което намалява риска от заболявания като инсулт и инфаркт. 

Растителната диета може да допринесе и за балансиране на кръвното налягане. Това се дължи на изключването от ежедневната диета на наситените мастни киселини и натрия, съдържащи се в месото, които могат да повишат кръвното налягане. 

Вегетарианството - естественият начин на живот

Проучванията показват, че вегетарианската диета е и отлична рецепта за дълголетие. Всъщност ежедневната консумация на месо, особено на червено месо, увеличава риска от смърт с до 13 %. Диета, основана на плодове и зеленчуци, може да предпази и от някои видове рак. Това важи с особена сила за рака на дебелото черво, ректума, гърдата и колоректалния рак.

Какво се случва, ако се появят дефицити?

За съжаление, окончателният отказ от животински продукти след дълъг период от време може да доведе до определени дефицити. Това най-често се отнася за витамин В12 и витамин D, цинк, желязо, йод или омега киселини. При веганите може да се появи и недостиг на калций. За да се избегне това, е важно да се осигури много добре балансирана растителна диета и да се приемат подходящи добавки.

Както виждате, преминаването към растителна диета има повече предимства, отколкото недостатъци, така че си струва да се обмисли. Има причина добре балансираната вегетарианска диета да се смята за един от най-здравословните модели на хранене. Тези, които не се чувстват готови да изключат месото, трябва да обмислят ограничаването му. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com