Учени установиха защо е вредно да се спи по корем

4908
Учени установиха защо е вредно да се спи по корем
Снимка: iStock/Guliver

Спането по корем, въпреки че е често срещано положение за много хора, може да има различни отрицателни ефекти върху здравето ви. Въпреки че личните предпочитания могат да се различават, важно е да сте наясно с потенциалните вреди, свързани с тази позиция на сън. Ето някои причини, поради които спането по корем може да бъде вредно:

Изравняване на врата и гръбначния стълб

Когато спите по корем, главата ви често е обърната на една страна за продължителни периоди от време. Тази позиция натоварва врата и гръбначния стълб, което с течение на времето води до дискомфорт, мускулна скованост и дори до неправилно подреждане на шийния отдел на гръбначния стълб.

Затруднения в дишането

Спането с лице надолу може да ограничи естествения въздушен поток през дихателните пътища, което затруднява правилното дишане. Това може да доведе до увеличаване на хъркането, развитие на симптоми на сънна апнея и нарушаване на съня.

Внимавайте със спането с отворени очи - тези болести дебнат

Натоварване на органите

Спането по корем може да окаже натиск върху вътрешните ви органи, като например стомаха, черния дроб и белите дробове. Този натиск може да повлияе на оптималното им функциониране, което може да доведе до храносмилателни проблеми, намален капацитет на белите дробове и дискомфорт.

Повишен риск от болка

Спането по корем може да изостри съществуващи болкови състояния или да предизвика нови. Натискът, упражняван върху ставите, особено в долната част на гърба и бедрата, може да доведе до скованост, болезненост и повишен дискомфорт, особено при хора с артрит или мускулно-скелетни проблеми.

Лицеви бръчки и дразнене на кожата

Продължителното притискане на лицето към възглавницата може да допринесе за образуването на лицеви бръчки и фини линии. Освен това триенето между лицето и възглавницата може да предизвика дразнене на кожата и поява на акне.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

Лошо качество на съня

Спането по корем може да попречи на постигането на спокоен сън. Дискомфортът и натоварването на тялото могат да доведат до чести събуждания през нощта, да намалят цялостното качество на съня ви и да ви накарат да се чувствате уморени и отпаднали през деня.

Въздействие върху здравето на гърдите

При жените спането по корем може да доведе до притискане на гърдите към матрака, което може да доведе до дискомфорт и ограничаване на притока на кръв. Това притискане може да допринесе за увисване на гърдите с течение на времето.

Макар че може да е трудно да смените веднага предпочитаната от вас позиция за сън, постепенното преминаване към спане настрани или по гръб може да помогне за свеждане до минимум на потенциалните вреди, причинени от спането по корем. Използването на поддържащи възглавници и матраци, предназначени за насърчаване на правилното подравняване на гръбначния стълб, също може да облекчи част от напрежението върху тялото ви.

Запомнете, че е важно да дадете приоритет на позите за сън, които позволяват оптимално подравняване на тялото, комфорт и правилно дишане, за да насърчите цялостното здраве и благополучие по време на сън. Ако имате специфични притеснения или постоянни проблеми със съня, препоръчваме да се консултирате със здравен специалист за индивидуален съвет и насоки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

5 храни, които съдържат най-много калций - освен млякото

Този прашец укрепва костите и мускулите и подобрява имунитета

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com