Всичко, което трябва да знаете за дефицита на витамин D

21734
Всичко, което трябва да знаете за дефицита на витамин D
Снимка: iStock/Guliver

Е, това не е витамин сам по себе си. Той действа като хормон, което го прави по-сложен и следователно по-важен от другите витамини.

Известен е още като „слънчев витамин“, тъй като се произвежда, когато тялото ни взаимодейства със слънцето. Въпреки че това звучи весело и невинно, неадекватните му нива са свързани с редица сериозни здравословни проблеми.

Чести рискови фактори за дефицит на витамин D

Колкото по-далеч живеем от екватора, толкова по-малко слънчева светлина получаваме.

По-голямата част от времето се прекарва на закрито. Дори хора, които живеят в най-слънчевите градове като Барселона или Лос Анджелис, могат да бъдат изложени на риск от дефицит на витамин D, ако работят на бюро и прекарват по-голямата част от времето си в офис сгради.

Недостатъчно количество храни с високо съдържание на витамин D (мазна риба, млечни продукти, яйчни жълтъци, говежди черен дроб и др.) се добавят към диетата или изобщо не се добавят.

Тялото не усвоява правилно витамин D.

Ако сте на 50 или повече години, вие сте изложени на висок риск от дефицит на витамин D.

Симптоми на нисък витамин D

Червени знамена като постоянно чувство на умора, начупени нокти, суха и лющеща се кожа, алергии, които никога преди не сте имали, промени в настроението изскачат от нищото. Всичко, защото имунната система не се справя толкова добре. А отслабеният имунитет е причината да се предполага, че нивото на витамин D е понижено.

Колко време трябва да прекарвате на слънце, за да имате достатъчно витамин D?

Други признаци и симптоми на дефицит на витамин D включват:

  • Болки в костите и мускулите (Адекватните нива на витамин помагат за поддържане на здравето на мускулите и костите. Хората, на които липсва витамин D, са по-склонни да имат проблеми с костите и мускулите и да страдат от хронични болки.)
  • Загуба на костна маса (Витамин D и усвояването на калций вървят ръка за ръка. Хората, които са диагностицирани с костна загуба, имат ниски общи нива на калций. И почти във всички случаи ниският витамин D не изостава толкова.)
  • Косопад (Силният косопад може погрешно да се свърже със стрес, въпреки че по-често това е резултат от дефицит на витамин D, особено при жените.)
  • Депресия (Често има пряка връзка между чувството за ниски нива и ниските нива на витамин D. Даването на високи дози на хора с дефицит помага значително да подобрят настроението им.)

Работата е там, че ниският витамин D никога не пътува сам. Въпреки че дефицитът му е проблемът сам по себе си, той също е свързан с много заболявания. Хората, които нямат достатъчно витамин D, са по-склонни към автоимунни заболявания като саркоидоза, множествена склероза, деменция) и онкологични заболявания. Също така е свързано с проблеми с ендокринната, бъбречната и репродуктивната системи, здравето на червата, проблеми с костите и ставите, хормонален дисбаланс, сърдечни заболявания.

И дори да не е причина за определени здравословни проблеми, определено е предразположение. При отслабен имунитет ще ви отнеме много повече време, за да се излекувате или да преодолеете инфекция или вирус. А нещо толкова просто като лечението на настинка може да стане трудно. Всичко, защото тялото става по-устойчиво на лечение. И все пак, повишаването на нивото на витамин D може значително да ускори възстановяването и да помогне да се отървете от проблемите, свързани с липсата му.

Eто четири прости стъпки, за да си спестите време и проблеми:

1. Направете си кръвен тест

Редовните кръвни изследвания, които вашите лекари правят за добра мярка, не доказват нищо и казват клякам за нивото на витамин D. Така че, за да сте сигурни, проверявайте нивата на витамин D веднъж годишно.

2. Бъдете в течение

Колко витамин D е достатъчен? – Всеки, независимо от географското си местоположение, трябва да се стреми към минимум 30 ng/mL, което е най-ниската норма, а не над 80 ng/mL. Всичко под 30 ng/mL е мястото, където имунната ви система започва да действа непредсказуемо.

Лекар: Не пийте витамин Д без това, безполезен е

3. Попълнете запасите си

Вашият най-добър източник на витамин D е слънцето. 20 минути слънце през деня е точно това, от което тялото ви се нуждае. Но ако нивата ви вече са критично ниски, ще трябва да се обърнете към следващото най-добро нещо – добавките. Освен това последните изследвания показват, че понякога може да не получаваме достатъчно витамин D нито от слънцето, нито от храната, която ядем. Ако случаят е такъв, добавките може да са единствената ни възможност. Въпреки това, Вашият лекар трябва да Ви предпише правилната доза.

4. Контролирайте

Една от основните задачи на витамин D е да контролира усвояването на калций и фосфор. И в случай, че приемате добавки, е много важно да поддържате нивата им под контрол. Тествайте ги веднъж или два пъти месечно след началото на лечението с добавки.

Във всеки случай най-доброто, което можете да направите, е да ядете храни, богати на витамин D и да прекарвате повече време на открито, за да отдадете почит на слънцето и да изчакате то да ви върне комплимента.

https://verv.com/everything-you-need-to-know-about-vitamin-d-deficiency/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com