Възможно ли е да се идентифицират чревни проблеми с вода и сода?

2157
Възможно ли е да се идентифицират чревни проблеми с вода и сода?
Снимка: iStock

В опит да спестят време и пари за ходене на лекар, хората се опитват да измислят много методи за самодиагностика. За съжаление, не всички от тях работят.

Има стотици здравни хакове, които можете да намерите в интернет. Някои от тях са наистина полезни, други са просто животозастрашаващи, за да опитате сами.

Неотдавна в социалните мрежи стана популярна нова тенденция: Да проверете храносмилането си с чаша вода разтворена сода в нея. Авторите на видеоклиповете ви уверяват: можете просто да пиете вода и сода на празен стомах и да видите дали ще се оригнете. Някои дори препоръчват използването на таймер за точност. Например, ако няма реакция, това означава, че има проблеми с киселинността на стомаха и този фактор може да се счита за основния показател за здравето на червата.

Яжте това - срещу сърдечно-съдови проблеми, стомашни болки и за прекрасна кожа

Има ли смисъл да се провежда такъв експеримент? На въпроса отговаря гастроентерологът Екатерина Кашух.

Пиенето на вода с разтворена в нея сода е безсмислено и опасно събитие.  Да започнем с факта, че е невъзможно да се идентифицират проблеми с червата чрез оригване, това зависи от анатомичната структура. На границата между стомаха и хранопровода се образува оригване. Получава се, ако няма начин за задържане на газове поради слабост на сфинктера в горната част на стомаха или ако перисталтиката (движението на мускулите) на хранопровода е нарушена. Следователно, оригването по никакъв начин не може да отразява проблеми с червата.

Освен това, той наистина може да показва определени заболявания на стомаха: възпалителни процеси, стомашни язви.  Важно е да разберете, че содата за хляб е алкална, алкален разтвор. В стомаха се неутрализира от киселина - стомашен сок. Това наистина може да доведе до повишено образуване на газове в стомаха и, ако има гастроезофагеално заболяване - клапата между стомаха и хранопровода не работи добре - до оригване.

По отношение на безопасността: не е полезно да се провеждат такива експерименти поради „синдрома на киселинния рикошет“. Учените са установили, че когато содата попадне в стомаха и неутрализира киселината, стомашният сок започва да се произвежда още по-активно. Содата за хляб наистина носи временно облекчение, но след това проблемът започва да се влошава.

Какво причинява ужасните стомашни спазми

Освен това високата киселинност може да наруши бариерата на стомашната лигавица, което води до образуване на ерозии и стомашни язви, особено при хора, които са предразположени към това или имат агресивна форма на бактерията Helicobacter pylori. Дори при хора без стомашно-чревни заболявания употребата на сода може да доведе до подуване на корема и диария.

Така експериментите със содата не са полезни и не се препоръчват. По същата причина лекарите категорично не препоръчват да вземете вода и сода за борба с киселините. Преди това се смяташе, че това е просто и достъпно лекарство, което може бързо да неутрализира киселината и да облекчи неприятните симптоми. Но тази идея беше изоставена именно поради "рикошетния синдром": временно облекчение е последвано само от влошаване на проблема.

Е, това е основното. Ако човек смята, че има стомашно-чревни проблеми, важно е да отиде на лекар. Специалистът ще анализира оплакванията, медицинската история, индивидуалните здравни характеристики и ще предпише необходимия преглед и, ако е необходимо, лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com