За повече витамин D през есента, яжте тези 3 храни

38742
За повече витамин D през есента, яжте тези 3 храни
Снимка: iStock/Guliver

Витамин D е изключително важно хранително вещество, което играе важна роля за поддържането на цялостното здраве и благополучие. Той спомага за усвояването на калция и фосфора, насърчава здравето на костите, укрепва имунната система и поддържа мускулната функция. Макар че слънчевата светлина е естествен източник на витамин D, някои храни също са богати на това основно хранително вещество. Ето три храни, които са отлични източници на витамин D:

Мазни риби: Мазните риби като сьомга, скумрия и пъстърва са сред най-добрите естествени източници на витамин D. Тези риби са не само вкусни, но и пълни с хранителни вещества. Порция от 3 унции сготвена сьомга може да осигури около 570 IU (международни единици) витамин D, което е повече от препоръчителния дневен прием за повечето възрастни. Освен витамин D мазните риби съдържат и омега-3 мастни киселини, които са полезни за здравето на сърцето. Включването на мазна риба в диетата ви може да бъде вкусен начин да повишите нивата на витамин D.

Лекар: Не пийте витамин Д без това, безполезен е

Яйчни жълтъци: Яйцата са универсален и достъпен източник на различни хранителни вещества, включително и на витамин D. Жълтъкът е мястото, където се съдържа витаминът. Един голям яйчен жълтък съдържа около 41 IU витамин D. Въпреки че това може да не изглежда много, включването на яйца в диетата ви може да допринесе за общия прием на витамин D. Яйцата са лесни за приготвяне и могат да се използват в различни ястия, което ги прави удобен вариант за тези, които искат да увеличат консумацията на витамин D.

Всичко, което трябва да знаете за дефицита на витамин D

Обогатени храни: В много страни някои храни се обогатяват с витамин D, за да се помогне на хората да посрещнат хранителните си нужди, особено в региони с ограничено излагане на слънчева светлина. Обикновено обогатените храни включват мляко, портокалов сок и зърнени закуски. Например обогатеното мляко може да осигури около 120 IU витамин D на чаша от 8 унции. Обогатените храни са отлична възможност за хора, които имат ограничен достъп до естествени източници на витамин D или имат специфични диетични ограничения.

Включването на тези богати на витамин D храни в диетата ви може да допринесе значително за цялостното ви здраве. Важно е обаче да поддържате балансиран хранителен режим и да се консултирате с медицински специалист, ако имате притеснения относно нивата на витамин D. С внимателен подход към храненето можете да поддържате нуждите на организма си от витамин D и да насърчите по-здравословен начин на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com