Защо е полезно за здравето да спите прегърнати

7930
Защо е полезно за здравето да спите прегърнати
Снимка: iStock/Guliver

Този начин на заспиване увеличава многократно физическата и емоционална близост на двойката, нещо, което е особено важно за отношенията им.

Позата „лъжички“ е любима на много двойки. Ако е така и при вас, съвсем не е случайност. Поводите за нея са много. Полезна е и за здравето и психиката и на двамата. Основателят и директор на The Center for Love and Sex в Ню Йорк напомня в едно свое интервю пред здравно списание за това, че епидермисът е най-големият орган при човека и затова има нужда от максимален допир. Търсенето на плътен допир с кожата на любимия човек изразява желанието ни докосват и да контактуваме с любимия човек непрекъснато. Съвсем неусетно вечер се гушвате в неговата прегръдка и блажено заспивате плътно прилепнали телата си. Няма по-голяма сигурност и блаженство.

Това са зодиите с най-чисти души

Всеки има в живота си наивен и добър човек, който винаги вярва в доброто и никога не обръща внимание на негативните моменти. Това са ...

Точно поради тази причинаа позата „лъжички“ е изключително полезна за емоционалното състояние и здравето на двойката. Стремежът на човека към любов, утеха, спокойствие се побират в предпочитанието към тази поза. Така сме максимално допрени до тялото и кожата на партньора.

Според Санам Хафеез, клиничен психолог, когото цитира сайта healthdigest.com, позата „лъжичките“ и гушкането предизвикват освобождаването на хормона окситоцин. Той от своя страна намалява стреса. Наличието на по-ниски нива на стрес в тялото ни, води до по-ниски нива на тревожност и безпокойство. По този начин се намалява кръвното ни  налягане, а натоварването върху сърцето значително намалява. Ето че тази така невинна позата за сън оказва оздравяващо въздействие върху сърдечносъдовата система.

Тази предпочитана поза води и до по-добър и ползотворен сън. Спадането на стреса и подобряването на съня са предизвикани от ендорфините и окситоцинът, освободили се при тази поза на сън с партньора. Двойките, които спят така, не страдат от безсъние и много лесно заспиват.

Близостта на двойките се изгражда така. И физическата, и емоционалната бележат подобрение. Тук вече става дума за близост на много по-различно от сексуалното ниво.

Прегръдка на 5800 години

Гръцки археолози са намерили останки на над 5800 години на прегърнати мъж и жена, съобщава БГНЕС. Всъщност останките са открити още пр...

Комуникацията при двойките, спящи в тази поза, е много по-добра. Дълбоката близост ще направи доверието водещо, ще споделяте и разговаряте за много неща, които съзнателно сте пропускали преди. Ще паднат всички емоционални бариери. Ще бъдете много по-спокойни и трезви, когато трябва заедно да взимате важни решения. Доверието винаги ще е водещо в комуникацията ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

8 храни, които ще направят метаболизма ви парен локомотив

5 основателни причини да консумирате ягоди

Никога не яжте тези храни заедно, ако искате да отслабнете

6 естествени метода да се заредите с енергия за лятото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 април /валутен калкулатор/

Кои витамини спомагат за добър сън

4 често срещани грешки, които трябва да избягвате със Скорпион

Полезно ли е фъстъченото масло преди лягане

Защо кожата ви се усеща суха, дори след хидратиране и какво да направите

Тези 5 храни са опасни - причиняват кръвни съсиреци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com