МРРБ само може да предложи на кмета на Бяла за строителна забрана до приемането на ОУП

446
МРРБ само може да предложи на кмета на Бяла за строителна забрана до приемането на ОУП

В рамките на два месеца Министерството на регионалното развитие ще възложи изработването на общ устройствен план заедно с екологична оценка на община Бяла. Това заяви заместник-министър Николай Нанков.

По думите му с това трябва да се гарантира обществения интерес и да предотврати всички пороци в хаотичното застрояване, предаде БНР. 

Държавата още не глобявала кметовете, а само 11 общини имат ОУП

Цели 143 общини не са поискали от държавата помощ, за да може навсякъде в България да има общи устройствени планове. Това заяви региона...

Пред сградата на министерството скандираха представители на екоорганизациите срещу презастрояването.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще препоръча на кмета на община Бяла да наложи строителна забрана до приемането на Общ устройствен план (ОУП) на общината за срок от две години, каза заместник-министър Николай Нанков.

"Единствената гаранция за защита на обществения интерес, в защита на хората, които протестират вън, е възлагането на общ устройствен план, неразделна част, от който е и екологичната оценка. След извършване на всички последователни действия в рамките на срок от два месеца и половина министерството ще възложи изработването на общ устройствен план на община Бяла", каза зам.-министърът.

На практика обаче министерството може само да препоръча на кмета да забрани строителството, но не може да го задължи. В момента за община Бяла действа устройствения план от 1997 година с промени от 2004 година.

"Има изменение на този териториално устройствен план през 2004 година. Това са решения на общинския съвет на Бяла, които предвиждат значителни територии да бъдат застроени за вилни зони, курортна територия и въз основа на това изменение са одобрени значителен брой подробни устройствени планове, пак от общински съвет Бяла, които ВАС е оставил в сила тази година", поясни Лидия Станкова - директор на дирекция "Устройство на територията".

Общините извозват нищожно количество боклук от Корал и Карадере

Информацията за високите количества отпадъци в къмпингите, разпространявана от политици, кметове и представители на НПО със съмнителн...

В същото време през 2004 година има влезли в сила и екологични норми, които са растриктивни, подчерта заместник-министър Николай Нанков, като изрази недоумение защо природозащитницете протестират.

Природозащинтиците изразиха опасения, че в новия общ устройствен план на Бяла може да бъде заложено отново желанието за застрояване. Със създаването на екоплажовете се защитава само пясъка, но не и природата зад тях, заявиха Люба Батенбергова и Теодора Николаева.

Ако това, което този план предвижда, се заложи в новото задание за общ устройствен план, на практика рискуваме да се узаконят всички допуснати беззакония. Ние искаме да бъдат защитени местностите в тях, отново законодателна промяна, която може да се инициира от МРРБ, казаха природозащитниците.

Според тях последните три плажа на Черноморието трябва да останат недокоснати от застрояване, защото има достатъчно бетон и хотели.

Същевременно стана ясно, че през 2015 и 2016 г. от Министерството на регионалното развитие и благоустройството са сключени споразумения със 185 общини за предоставяне на финансиране за изработване на общи устройствени планове от бюджета на министерството. Сключените от МРРБ споразумения с общини през 2015 г. са на стойност 5 млн. лв. През тази година са сключени нови споразумения на обща стойност 4 млн. лв. Общините ще бъдат финансирани до края на 2018 г., до когато трябва да бъдат одобрени и ОУП.

По отношение на Общия устройствен план на Бяла например е поискано да се изготви задание за проектиране. Такова е изготвено и прието от Общинския съвет през 2014 г. Осигурено е финансиране от бюджета на министерството за 2014 г. То е преминало етап на съгласуване с различни отговорни институции, като са направени бележки по него, включително от Министерството на околната среда и водите и Министерство на културата, които трябва да бъдат отразени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com