Нов случай на антракс във Варненско

8434
Нов случай на антракс във Варненско
Снимка: БГНЕС

Нов случай на починало животно от антракс е бил регистриран във варненското село Бозвелийско. Там е била открита мъртва овца. От РЗИ Варна обаче твърдят, че няма огнище на болестта, съобщи БГНЕС.

Става ясно и че починалата овца е открита в края на миналия месец, а трупът ѝ е изгорен в екарисаж.

Направена е ваксинация на всички животни в селото – над 500 крави, овце и кози. Ваксинацията е приключила преди два дни, информира "Нова телевизия".

Д-р Дочка Михайлова, изпълняваща длъжността началник на Регионалната здравна инспекция във Варна уточни, че преди два дни се е събрал кризисния щаб и е решил, че след направената ваксинация по овцете, не е открита зараза от антракс.

Починалото животно е било от стадо, отглеждано от мъж на 35 години от село Бозвелийско. За момента мъжът се чувства добре, допълни д-р Михайлова.

В района на населеното място е била извършена дезинфекция.

Припомняме, че миналия месец във варненското село Млада гвардия 53-годишен мъж почина след заразяване с антракс. Две крави и бик също. Месо от заразените животни бе преработено от транжорна в квартал "Аспарухово" и разпространено в търговската мрежа. Бяха взети проби за антракс от заведения, до които бе стигнало заразеното места, а в 10 от тях във Варна, Кранево и Бяла, те се оказаха положителни.

Общинарите във Варна отстъпиха пред протестиращите - без решение за ПУП на квартал "Чайка"

Под натиска на протестиращи граждани общинските съветници във Варна отмениха решението си за подробен устройствен план (ПУП) на квартал...

В началото на седмицата бе съобщено, че лабораторните резултати от кухните и на последните 10 обекта по Черноморието са отрицателни за наличие на антраксни спори. Затворена за момента остава единствено транжорната в квартал „Аспарухово”, където се прави дезинфекция вече няколко пъти. Положителна за антракс бе пробата и на третото умряло животно в другото варненското село Млада гвардия, където бе регистрирано първото огнище на заболяването, което бе доказано и за останалите две починали животни.

Всички животни в селото бяха са ваксинирани, а карантината, наложена в село Млада гвардия във връзка с огнището на антракс, бе частично отменена и бе разрешено животните да бъдат извеждани на паша в землището на селото. Все още не е разрешено придвижване на добитъка или търгуване с животни. Имаше данни, че част от заразеното с антракс месо от прикланата крава е разнасяно и в района на село Бозвелийско.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com