Перфектните плажове във Варненско се увеличават тройно, там обаче е и най-лошият плаж

16767
Перфектните плажове във Варненско се увеличават тройно, там обаче е и най-лошият плаж
Снимка: БГНЕС

Тройно увеличение на плажовете с отлична оценка във Варненско има според последния доклад на Европейската агенция за околната среда.

След като в предишното изследване само три плажа във Варненско имаха отлична оценка от Брюксел за поддръжка и общо състояние, сега вече говорим за десет райски местенца. На две ивици водата е станала по-мръсна, като на Офицерския плаж нейното качество е оценено като „лошо”.

Почти навсякъде в Европа хората могат да се къпят, когато ходят на плаж

Летовниците ще могат да плуват без рискове в 94,7% от 22 000-те зони за къпане, контролирани от ЕС, въпреки тревожното като цяло съст...

Крайно изненадващо Централния и Южния плаж във Варна са оценени отлично. Също в перфектно състояние е „Бриз Буните”. В тази категория са още плажовете на „Златни пясъци” - „Ривиера” и „Морско казино”, а в курорта „Св. св. Константин и Елена” са „Сейнт Елиас” и „Малка Ривиера”. „Отличен” са получили още плажовете „Слънчев ден”, „Кабакум” и „Хижа Черноморец”. От 2007 г., откогато България попада в доклада на агенцията, от варненските плажове единствено „Ривиера” е получавал всяка година най-високата оценка.

„Добро и задоволително” е качеството на водите на плажовете „Аспарухово”, „Фичоза”, „Паша дере”, „Голям плаж” и „Минерален басейн” в „Св.св. Константин и Елена”, както и „Панорама” на „Златни пясъци”. Ивицата под пречиствателната станция в курорта беше определяна като една от най-замърсените минали години, но последният доклад отчита подобряване. „Минерален басейн” е единственият плаж в тази категория, който в миналогодишния доклад е имал по-висока оценка.

Въпреки че в предишното изследване Офицерският плаж във Варна попадна в категорията „добро и задоволително”, качеството на водата там отново се е влошило и за 2013 г. то е определено като „лошо”. Това е единственият плаж в цяла България с най-ниската оценка, информира Дарик радио.

Водата на три от плажовете в град Бяла е с отлично качество, като единствено на „Чайка” то е „добро или задоволително”. В тази категория попада и ивицата в курорта „Камчия”.
На север от Варна „отличен” са получили плажовете в „Албена”, Кранево и Балчик.

Южният плаж на Слънчев бряг спечели отново екологичния приз "Син флаг"

Южният плаж в Слънчев бряг отново е отличен с Международния екологичен приз „Син флаг”. „Плажът печели символа на Орг...

Докладът на Европейската агенция по околната среда обхваща 94 плажа в България. При 62 качеството на водата е „отлично”, при 31 е „добро или задоволително”, а само на Офицерския плаж във Варна е „лошо”.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com