Хладилник с безплатна храна за нуждаещи се има вече във Велико Търново и Пловдив

8307
Хладилник с безплатна храна за нуждаещи се има вече във Велико Търново и Пловдив
Снимка: БГНЕС

Хладилник с безплатна храна за нуждаещи се монтираха до паметника на Стефан Стамболов в Пловдив, съобщи за Радио ‘’Фокус’’- Велико Търново Стефан Чолаков, който е организатор на инициативата. Във Велико Търново хладилникът е зад спирката на Съдебната палата. Двата електрически уреда са закупени със средства, дарени от българи, които живеят в чужбина.

Идеята на инициативата е да не се хвърля храна, а всеки който има възможност да остави в хладилника храна, която е в срок, за да може бедните хора, които нямат с какво да се нахранят да вземат от продуктите или ястието. ‘’Всеки от нас, когато замине за някъде, за уикенда или командировка, вместо да остави в собствения си хладилник храна, която ще намери в понеделник или след като се върне от командировка развалена, да я събере и да я остави в обществения хладилник’’, обясни Чолаков. В нашия свят около ¼ от продуктите и храните, които се доставят в хранителните вериги се изхвърля, добави той. По думите му се изхвърлят по- качествените храни, защото тези, които са с много консерванти, са с по- дълъг срок на годност и се продават повече, защото са на по- ниски цени.

Центрове за бездомници отварят врати през зимата

Центрове за временно настаняване на бездомни хора отварят врати и тази година в столицата. Те започват работа на 15 ноември и ще затв...

Идеята за монтирането на хладилник, който ще бъде в полза на нуждаещите се хрумва на Стефан Чолаков през лятото. Той, като собственик на заведение, изхвърляйки храна от кухнята, решава, че повече няма да прахосва храната и започва всеки ден след 20 часа да храни хора в нужда, с храната, която е останала от обедното меню. ‘’Мои комшии и собственици на съседни заведения започнаха да ми носят храна, която остава от техните обедни менюта.В един момент започнах да събирам много храна, което означаваше, че трябва да намеря начин храната да достигне до хората. И така изкарах първия хладилник’’, каза Чолаков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com