X
 
 

С дарителска помощ откриват паметник на Христо Ботев във Велико Търново

2677 0
photo of С дарителска помощ откриват паметник на Христо Ботев във Велико Търново
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com
С помощта на дарителите Национален военен университет „Васил Левски“ и арх. Драгомир Йосифов на 2 юни 2019 г. във Велико Търново ще бъде открит паметник на българския национален герой, революционер, поет и публицист Христо Ботев. Инициативата е на Фондация „Христо Ботйов“ и Общобългарския комитет „Васил Левски“. Тя се осъществява с подкрепата на община Велико Търново – съобщиха от пресцентъра на общината.

В процеса на подготовка, Националният военен университет „Васил Левски“ дари на общината мраморен бюст на Христо Ботев, съхраняван повече от 40 години във висшето учебно заведение. По думите на полковник доц. д-р Марко Златев, бюстът е бил поставен на входа на Арката на генералите в началото на 50-те години на XX век. Тогава в района на старото военно училище се е намирала школата за запасни офицери „Христо Ботев“. След преместването на военното училище през 1978 година, паметникът е демонтиран. За целите на начинанието, бюстът се реставрира.

Проект за оформление на градинското пространство, където ще бъде поставен паметникът, разработи и дари на общината арх. Драгомир Йосифов. В момента проектът се изпълнява, като се облагородява градската среда в определения район.

Паметникът ще бъде поставен в градинката пред централна поща, в началото на улица „Христо Ботев“. Първата копка бе направена на 2 юни миналата година. „Паметникът на Ботев ще бъде израз на нашата почит, която дължим както нему, така също на съпругата му и на дъщеря му – Венета и Иванка Ботеви, също свързани с нашия град. Именно Търново е и първият град, в който 2 юни е честван като ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България“, обясни кметът Даниел Панов.

Събитието ще се състои в Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, в знак на почит към тяхната памет.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители
Последно в Актуално