Велико Търново отбелязва Eньовден с голям празник на Самоводската чаршия‏

10120
Велико Търново отбелязва Eньовден с голям празник  на Самоводската чаршия‏

За дванадесети път на Самоводската чаршия във Велико Търново ще бъде отбелязан Еньовден – денят на лятното слънцестоене, лечебните билки и прастарите магическите обреди, съобщава Topnovini.bg.

Празникът по традиция се организира от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ и ще започне в 10,30 ч. Началото му ще постави ритуалното минаване за здраве през венец, в който са вплетени 77 билки. Преди това венецът ще бъде ритуално опушен с жарава от лечебни треви.

Регионалният исторически музей в Благоевград със специална програма за Еньовден‏

Регионален исторически музей - Благоевград ще отбележи Еньовден - Рождество на Св. Иван Кръстител, днес от 10:30 часа в благоевградски...

Улицата на занаятите ще бъде огласена от фолклорните изпълнения на Ина Иванова и на талантливи деца от Студио „Румина“ с ръководител Румяна Начева. В същия час всеки желаещ ще може да се включи в плъстенето на цветя пред новооткритата Работилница „Седянка“ на чаршията.

В 11,00 ч. председателят на Съюза на билкарите Емил Елмазов на място ще демонстрира народната технология за приготвяне на Пластира на дванадесетте апостоли – лечебна смес от дванадесет билки, масла и восък.

След това ще бъде показана слънчева технология за създаване на растителни лекарства с помощта на слънчев лъч, магнитно поле, живи растения и изворна вода. В Деня на слънцето най-ранобудните могат да разпознават и берат билки в местността Ксилифор и край Арбанаси.

Тръгването бе в 6,00 ч. от Чайна-пекарна „Билкария” в квартал „Асенов“. Освен плетенето на венци и цветя и момини китки ще може да се научи езика на цветята: какво изразява формата, възрастта, цвета, уханието, каква е силата на въздействието на подареното цвете (послание), на извлеците от него (лечение).

Днес е Еньовден – празникът на лечебните билки

Еньовден е български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата православната църква чества рождението н...

На Самоводската чаршия през целия ден ще могат да се видят най-популярните родни билки. Те ще са представени в мобилна изложба с описание на лечебните им свойства и основните отвари от тях. Ще се раздават и специални късметчета с послания за билките.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com