16,4 млн. лв. дълг на община Видин стопи Огнян Ценков за 4 години

8778
16,4 млн. лв. дълг на община Видин стопи Огнян Ценков за 4 години
Снимка: Личен архив

Дълг на обща стойност 16,4 млн. лв. стопи досегашният кмет на община Видин Огнян Ценков. Това значи, че са заделяни по 4,1 млн. лв. на година за плащане на стари задължения, вместо те да се инвестират в инфраструктурата на града. Това става ясно от отчета на Ценков.

Припомняме, че в края на 2015 г. Видин имаше 21 млн. лв. задължения при бюджет на стойност 32 млн. лв. Чак през 2018 г. общината беше извадена от списъка на общините с финансова задлъжнялост. На практика мандатът на Ценков приключва с бюджет от 44 млн. лв. и общински дълг от 4,6 млн. лв. Просрочените задължения са 660 000 лв., като за част от тях се водят съдебни дела. 

Откриха пречиствателна станция във Видин (СНИМКИ)

Видин има нова пречиствателна станция! Изцяло завършеният и вече работещ обект бе открит с официална церемония днес. Проектът „До...

"Удовлетворен съм, че през тези 4 години, с подкрепата на държавната власт извървяхме един не лек, но успешен път и стъпихме върху здрава основа, за да надграждаме постигнатото. През мандата обърнахме сериозно внимание на подобряване на жизнената среда. Извършени бяха ремонти на улици, които не са били ремонтирани повече от 30-40 години, на училища, читалища и кметства.

Обърнахме специално внимание на социалните дейности. Неслучайно през 2016 г. община Видин получи награда за активно и ефективно партньорство с неправителствения сектор", заяви той.

В сферата на културата гордост на Ценков е новият фестивал за опера и балет, който има вече три издания.

"През тези 4 години работихме заедно за развитието на спорта, а десетките медали и отличия, спечелени от нашите спортисти, са показател, че добре сме си свършили работата. Общината изпълни на 100% ангажимента си за изплащането на субсидията за спортните клубове. За пръв път от 10 г. ние реално изплащахме на клубовете гласуваната в бюджета сума за спорт.

Община Видин опроверга с факти неверни твърдения в информационен сайт

Община Видин информира гражданите относно публикувани неверни данни в сайта на агенция BulNews.bg и разпространени от нея днес, 2 октом...

Спортните клубове използват напълно безплатно общинската спортна база, като общината поема и разходите за ток, вода и други консумативи. Въпреки тежката финансова криза, в която бяхме, откупихме онази част от Гребната база, която бе частна собственост и направихме ремонт на това уникално съоръжение, какъвто не беше правен от 50 г.", отбеляза Цанков. 

Наскоро излезе решението на Арбитражният съд в полза на община Видин по делото, касаещо прекратения договор с предишните изпълнители на пречиствателната станция.

"Като кмет на Видин, носещ отговорност за интересите на Общината, взех решение и прекратих договора с фирмата, изпълняваща проекта за пречиствателната станция. Категорично и многократно заявявах, че това беше правилното решение. Окончателното решение показа, че съм бил абсолютно прав", подчерта Огнян Ценков. 

"С постоянство и упоритост развивахме Видин през тези години. Но с постоянство и упоритост в работата, не в хленченето. В този мандат направихме много неща, за които дълги години само се говореше. Разкрихме филиал на висше учебно заведение, започваме възстановяването на Синагогата, върнахме милиони задължения, придобихме собствеността на Гребната база, извършваме основен ремонт на сградата на общинския театър, успешно изпълняваме мащабни проекти", заяви още Ценков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com