Бивш шеф на пожарната: В "Миджур" ще изкарат виновни тези, които загинаха

17633
Бивш шеф на пожарната: В "Миджур" ще изкарат виновни тези, които загинаха
Снимка: БГНЕС

По всичко личи, че завод „Миджур” е трябвало отдавна да бъде затворен. Над 140 нарушения, куп паднали в Белоградчишкия съд актове на отговорните служби – законът не важи за всички, категоричен беше о.з. генерал Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

Българската администрация бива смазвана с пачки пари. Започнаха вече и опитите да се замаже положението – по всички телевизии главният секретар на МВР говори небивалици. Шеф на пресцентъра на МВР продължава да е Тодор Пройчев, който написа опорните точки на БСП след големите протести миналата есен. ДАНС е знаела какво е положението в „Миджур” – някои от машините не са били заземени, а това е скандално. Незаземена машина означава възможност за искра – в завод за боеприпаси?! Все едно казват: „Този върви с горяща факла, ама ако може да мине по-далеч”.

Днес е ден на траур за жертвите от Горни Лом

Днес е ден на национален траур за жертвите от катастрофалния инцидент в предприятието за производство на боеприпаси край село Горни Лом...

Стана ясно и, че служба КОС е отказала в сутринта на трагедията да бъдат преместени 800 хил. мини в село Сеславци. Трябва да бъде променен НПК – не може само прокуратурата да дава информация, защото се спускат парчета информация и изкуствено се създават версии, коментира Атанасов информацията.

На мен ми звучи като истина неофициалната информация, че в „Миджур” са разглобявали мини с чук, заяви Тодор Воденов, председател на синдикат „Отбрана” в сутрешния блок на Нова телевизия. Абсурд е при такъв вид дейност да няма правила – да няма автоматизиран процес, да няма квалифициран труд, парите от такъв бизнес да захранват с тези мръсни средства кампаниите си, възмути се Воденов. Искахме да има Агенция за утилизация на боеприпасите.

Как може цехът да има един изход и той да е затрупан с тротил, попита и Кирил Войнов, бивш директор на пожарната. Искам да знам кой се е подписал, че при тези условия може да продължи работата. Нищо няма да излезе и тук – виновни ще останат тези, които работиха и загинаха в „Миджур”, категоричен беше той. А от Видинско местен шеф на пожарната призна, че през последните години имало „малки проблеми” – липса на пожарогасители, но собственикът „Видекс” бил купил 100 пожарогасителя.

Войнов оспори и процедурата, според която не трябва да се влиза 24 часа след взрива. Тази процедура я въведе сегашният главен секретар на МВР – така се прави чадър, някой пази собственика на „Миджур” Валери Митков. Трябваше директорите на отговорните служби първи да са там, съгласи се и ген. Атанасов. Изумен съм и как Митков се караше на журналистите – този  Велик майстор на масоните, при когото Георги Първанов на крака му е ходил. И това след като синът му е загинал в завода, добави той.

В завод "Миджур" с години трупали забранени количества взривни вещества

В завода във видинското село Горни Лом, където при взрив загинаха 15 души, е било нещо обичайно да се трупат забранени количества взрив...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com