Кастрират бездомни кучета и котки във Видин

5789
Кастрират бездомни кучета и котки във Видин
Снимка: Getty Images/Guliver

Повече от 300 бездомни животни ще бъдат кастрирани от екипа на фондация "Четири лапи" във Видин и околните села по време на триседмична кампания. 

От средата на март двама ветеринарни лекари, двама хващачи на животни и един клиничен работник от организацията за защита на животните работят в общинската амбулатория, разположена в близост до крепостта Баба Вида, съобщиха от организацията.

Това е втора кампания на "Четири лапи" във Видин в рамките на последните 6 месеца. По време на двуседмичната си работа през ноември лекарите на организацията кастрираха, ваксинираха, обезпаразитиха и лекуваха 198 кучета и котки, заловени само в рамките на града.

"Досега за последните ни две кампании само в гр. Видин са кастрирани, ваксинирани и обезпаразитени 258 кучета, което е над 50% от общата популация за града," обяснява д-р Маргарита Чанкова, ръководител на екипа на "Четири лапи". "Макар резултатите да са изключително добри, интензивната кастрация трябва да продължи, тъй като има висок брой на животни, мигриращи от съседните населени места. Надяваме се от Община Видин да започнат активна работа в насока ликвидиране на източника на проблема, а именно – безконтролното развъждане и изоставяне на домашни кучета."

Спешната намеса на най-голямата организация за защита на животните в страната се наложи, след като преброяване на бездомните животни в рамките на гр. Видин, направено през октомври 2014 г. показа, че има сериозно увеличаване на броя на скитащите кучета – от 296 до 495 за последните 5 години. Причина за това е както липсата на контрол върху собствениците, които изоставят домашните си любимци, така и отсъствието на целенасочена дейност на общината за предотвратяване на размножаването на животните попаднали на улицата чрез маковата им кастрация.

Екипът на "Четири лапи" ще остане във Видин до края на седмицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com