Кметът на Видин: Общината е спазила всички законови изисквания по проекта за Синагогата

1371
Кметът на Видин: Общината е спазила всички законови изисквания по проекта за Синагогата
Снимка: община Видин

Темата за изпълнението на дългоочаквания проект за реставрация на видинската Синагога беше дискутирана на проведеното днес извънредно заседание на Общинския съвет. Повод за това бе включеното в дневния ред предложение за удължаване на срока за усвояване на кредит, с който ще бъдат финансирани част от разходите по проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“, както и за удължаването на гратисния период за неговото погасяване.

Във връзка с въпроси на общински съветници, кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков даде разяснения за сроковете за изпълнение на предвидените дейности. Кметът отбеляза, че когато екипът му е поел ръководството на Общината, се е наложило да бъдат предприети мерки за привеждане на проекта в съответствие със законодателството, тъй като дарение под условие е нищожно пред закона, а наличието само на дарителски акт не е достатъчно и би довело до санкции. Д-р Ценков коментира и обсъждания преди време идеен проект за реставрация на Синагогата на архитект Любомир Станиславов.

„Когато някой има претенции за авторски права, то има съответно законови начини да ги удостовери. На мен ми отне шест месеца да моля архитект Станиславов да представи такъв документ, с който да докаже, че има авторски права върху идейния проект за Синагогата. Оказа се, че такъв документ няма нито в НИНКН, нито в Министерство на културата. Когато някой има такива претенции и ако ние с обществената поръчка, която обявихме, го бяхме заложили, също ставаме изключително уязвими. Аз знам, че сагата е тези близо 10 милиона, които някой трябва да усвои. Но си има законов ред и основният закон в случая е Законът за обществените поръчки. Община Видин е спазила всички законови изисквания“, подчерта видинският кмет.

Над 900 находки са открити край с. Синаговци при археологическото проучване по трасето на Видин - Ружинци (СНИМКИ)

Четири некропола и около 900 находки са открити до момента край село Синаговци при спасителни археологически проучвания по трасето на п...

Той изрази надежда, че строителят ще спази сроковете съгласно графика за изпълнение на дейностите по реставрация на Синагогата и адаптацията й в Културен център „Жул Паскин“. За обекта вече има издаден Акт 2, има издадено и строително разрешително, срокът за изпълнение е до края на октомври 2022 година. „Надявам се, че в оставащите близо 500 дни строителят ще се справи с този проект, който да бъде гордост за нашия хубав град“, сподели д-р Ценков.

При последвалото гласуване предложението за удължаване на срока на кредита и на гратисния период за погасяването му беше прието.

На днешното заседание общинските съветници взеха решение за безвъзмездно предоставяне на Спортна зала „Фестивална“ за нуждите на Районна избирателна комисия – Видин във връзка с установяване и обявяване на резултатите от изборите за народни представители, които ще се проведат на 11 юли. Общинският съвет гласува също така решение, с което се допусна намаляване на отстоянията, регламентирани с чл. 26, ал.3, т.3 от Наредба № РД-02-20-3 за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата до регулационните граници, за пристрояване на сградата на Основно училище „Иван Вазов“. Това е необходимо във връзка с проект на Община Видин, по който учебното заведение ще се сдобие с три допълнителни класни стаи.

Като последна точка в дневния ред на извънредното заседание бе взето решение общинският съветник Цецко Иванов да представлява Община Видин на предстоящото Общо събрание на акционерите на МБАЛ „Света Петка“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com