Община Видин оформя туристическа зона с културно-исторически забележителности

1370
Община Видин оформя туристическа зона с културно-исторически забележителности
Снимка: община Видин

Община Видин ще постави сериозен фокус върху регионалния туризъм.

Това каза кметът на Видин в коментар след редовното заседание на Общинския съвет, по повод гласуваното предложение относно поемане на общински дълг за изпълнение на проекта за реставрация и адаптация на Синагогата в културен център „Жул Паскин“. Той сподели отново очакването си, че дейностите ще започнат реално до края на годината.

„С изпълнението на този проект ще се оформи туристическа зона с културно-исторически забележителности в града – „Баба Вида“, Епиграфския център, Турската поща, в момента възстановяваме с наши средства и Барутния погреб, който е вкопан в земята и др., които се намират в близост един до друг в Крайдунавския парк. Тук са и православните храмове, и джамията на Осман Пазвантоглу – всичко това оформя един цялостен комплекс, който туристите могат да посетят“. Огнян Ценков обясни, че освен музей, изложбено пространство и многофункционална зала в сградата, в прилежащия парцел към Синагогата ще бъде изградено кафене, което също е включено в проекта.

Първи успяхме да кандидатстваме в края на миналата година, мобилизирахме се и резултатите са налице“ –подчерта той. Проектът е подаден за финансиране по процедура „Развитие на туристически атракции“, приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“ на Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020, по която е предвидено финансиране чрез съвместна подкрепа с финансов инструмент и безвъзмездна финансова помощ. Проектът е на обща стойност 9 775 300 лв., от които 1 500 000 лева се осигуряват като заем от Регионалния фонд за градско развитие – това става с доказан бизнес проект и ще бъдат възстановени от постъпленията след експлоатацията на туристическия обект.

Ценков се спря още на приетото от общинските съветници предложение относно разпределението на средствата, заложени в бюджет 2019 на Община Видин за подпомагане дейността на спортните клубове като допълнителен финансов стимул за развитие на спорта. „От групата на „Единни за промяна“ се опитаха наново да изопачат целия смисъл и успеха, който постигнахме в този мандат. Средствата са увеличени, като в миналия мандат бяха 270 000 лв., а сега са 300 000 лв. Те се изплащат на спортните клубове в пълен размер. Има правилник с условия, на които трябва да отговаря един клуб, за да бъде субсидиран, както и сформирана комисия, която предлага разпределението на средствата за одобрение от Общинския съвет. Абсолютно не съм съгласен с твърдението, че спортният клуб на Вартан Папикян е бил лишен от ползването на база. За тренировки не можеше вече да се използва салона на Природо-математическата гимназия, след като там се осъществяват ремонтни дейности“ – каза кметът. И обясни, че досега не е постъпвало никакво писмено заявление от страна на Папикян за предоставяне на спортна база. Дори кметът е отправил предложение към него за ползване на физкултурния салон на бившето училище „Хр. Ботев“, но Вартан Папикян е отказал. „Отворен съм винаги за предложения и обсъждане. Ние подкрепяме всички и нямаме специално отношение към нито един спортен клуб“ – заяви Ценков.

Кметът изрази удовлетворението си, че Общинският съвет е приел предложението за изпълнение на заложените в Плана за интеграция на ромите дейности за 2019 г. Той благодари на заместник-председателя на Общинския съвет Красимир Асенов, който в изказването си посочи Община Видин като пример за етническа толерантност не само към ромското население, а и към всички малцинствени групи. „Ние уважаваме нашите съграждани от ромски произход и подкрепяме желанието им за запазване на техните традиции“ – отбеляза Ценков.

Всички точки, заложени в дневния ред на заседанието, заедно с две допълнителни предложения, бяха приети с мнозинство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com