Община Видин отбеляза Деня на Съединението с церемония пред паметника на Скърбящия воин

2172
Община Видин отбеляза Деня на Съединението с церемония пред паметника на Скърбящия воин
Снимка: община Видин

Честването започна под звуците на българския национален химн, изпълнен от Градския духов оркестър. Официални гости на церемонията бяха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, народният представител Филип Попов, заместник областният управител Илия Каменов, председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметът Борислава Борисова и др.

Тържествено слово по повод отбелязването на 136 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България поднесе д-р Цветан Ценков. В него той подчерта, че това е историческо събитие с ключово значение за страната ни:

“Българският народ има дързостта и волята да се противопостави на Великите сили в името на правдива и достойна национална кауза. Личните интереси и разногласия са пренебрегнати. Стремежите на целия български народ, на неговите политици, на държавната и духовната власт се превръщат в огромна сила и само няколко години след Освобождението на България от петвековното османско робство, правото на самостоятелност и независимост е защитено по безспорен начин“. В словото си кметът се спря на важните стъпки, довели до акта на Съединението, на дипломатическите и военни действия. „Не случайно днес във Видин свеждаме глава пред уникалния паметник на Скърбящия воин, който увековечава подвига на падналите в Сръбско-българската война - приемана от нашия народ за братоубийствена. Наричаме го уникален, защото е единственият в България и може би единствен в света паметник на падналия войник, който не се радва на победата, а скърби за загиналите“ – отбеляза д-р Ценков. Той изрази увереността си, че днес живеем във време, когато обединението, а не разединението определя пътя на държавите в Европа. И все повече страни и хора по света се присъединяват към каузата за мир и разбирателство на планетата, защото само с общи усилия човечеството може да гради своето бъдеще. Видинският кмет призова присъстващите да почетат святата памет на всички, дали живота си, за да бъде постигнато Съединението и България да се превърне в свободна и независима държава. Той честити празника и сведе глава пред паметника на Скърбящия воин.

След кмета на Община Видин, венци и цветя бяха поднесени от името на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова; от името на народния представител Иво Атанасов; от народния представител Филип Попов; от името на областния управител на Видин Огнян Асенов; от Общински съвет – Видин; от Видинска света митрополия; от държавни и обществени институции; от политически партии; от културни институти и училища; от неправителствени организации, сдружения и граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com