Община Видин ще подпомогне финансово пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

1236
Община Видин ще подпомогне финансово пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия
Снимка: Община Видин

В началото на заседанието по решение на Общинския съвет се прие предложение за предоставяне на еднократна финансова помощ в размер на 10 000 лева за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия. В тази връзка кметът на Видин д-р Цветан Ценков обяви, че ръководството на Общината и председателят на Общински съвет – Видин вече са направили дарения в помощ на бедстващите.

Следващата точка от дневния ред на заседанието бе свързана с предложение от д-р Ценков относно приемане на разчетите за местни дейности на Община Видин за 2023 година, за да се обезпечат дейностите на Общината и нормалното ѝ функциониране до приемането на Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2023 година. Сегашното ръководство на Общината се е погрижило да осигури средства за всяко населено място, подчерта кметът. Целевата субсидия за капиталови разходи за 2023 година е в същия размер като 2022 година. Предвидени са средства за извършване на ремонтни дейности в няколко детски градини и училища в Общината; детски площадки в Крайдунавския парк, парковете „Рова“ и „Владикина бахча“; ремонт на околоблокови пространства; тротоари и алеи; улици във Видин и по-малките населени места; за проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“; основен ремонт на Закрита лекоатлетическа писта – гр. Видин и други.

Община Видин разясни проекта "Патронажна грижа+"

Във връзка с приключването на проекта, който се реализира съвместно от Община Видин и Общинско предприятие „Социални дейности&ldq...

Общинските съветници приеха разчетите с няколко допълнителни предложения. Одобрени бяха средства за обезопасяване на парапети на Гребната база; извършване на ремонтни дейности в сградата на „Младежкия дом“; ремонт на покрива на Речна гара; средствата за спортните клубове и за провеждането на традиционните събори в населените места също бяха увеличени.

По предложение на председателя на Общинския съвет Генади Велков от капиталовите разходи бе премахнат ремонтът на покрива на сградата на ул. „Търговска № 23“, а средствата ще отидат за други дейности.

Прието бе и искане от ръководството на ОУ „Иван Вазов“ в Разчетите за капиталови разходи през 2023 година да бъдат включени и неотложни ремонтни дейности в учебното заведение. Средствата са необходими за изграждане на санитарен възел за лица с увреждания, както и на игрище с изкуствено тревно покритие в двора на училището.

Общинският съвет одобри предложението на кмета д-р Ценков относно кандидатстване с проекти на Община Видин за модернизация на четири детски градини в града - „Славейче“, „Синчец“, „Арабела“ и „Русалка“.

От дневния ред на заседанието д-р Ценков извади точката, която дава възможност за промяна в Подробния устройствен план (ПУП) - План за регулация и застрояване (ПРЗ) в обхват на УПИ I „за спортен комплекс“, кв. 568, по плана на к-с „Вида“, гр. Видин. Той изтъкна, че е редно всички общински съветници да направят своите предложения как да изглежда тази зона. След като това стане и се проведе обществено обсъждане, тогава ще бъде вкарано за разглеждане на Общински съвет.

Бързо плащане на данъци в реално време предлага община Видин

Община Видин уведомява гражданите, че могат да заплатят дължимите данъци и такси лесно и бързо в реално време, без чакане на опашка чре...

Общинският съвет упълномощи кмета д-р Цветан Ценков да вземе участие в заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация, което ще се проведе на 15 март 2023 г.

Дадено бе съгласие за промяна на предназначението на самостоятелните обекти в сградата на Гребната база. Община Видин е в процес на подготовка на проектно предложение за спортния обект. Кандидатства се по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“, финансирана по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Одобрен бе и проект за изменение и допълнение на Система за прием в първи клас на основни и средни училища в община Видин. Според нея прилежащият район на нефункциониращото ОУ „Отец Паисий“ - гр. Видин се разпределя между СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ОУ „Св. Климент Охридски“, което е в близост до неработещото вече учебно заведение.

Единодушно общинските съветници приеха Общинския план за младежта за 2023 година в Община Видин.

В дневния ред на заседанието местният парламент одобри и няколко предложения, свързани с имоти общинска собственост, както и проекти за изменение на Подробен устройствен план на различни обекти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com