Виолета Радомирска като Кармен: Желанието и животът са по-силни от всичко (ВИДЕО)

6908
Виолета Радомирска като Кармен: Желанието и животът са по-силни от всичко (ВИДЕО)
Снимка: за actualno.com Ан.Костова

Светът не избра Белоградчишките скали за едно от новите седем чудеса, но режисьорът Пламен Карталов превърна естествения декор на скалите в естествен фон на оперни спектакли и балет. За 4-та поредна година под едрите звезди на лятното небе музиката на Ж. Бизе звучи фантастично, а декорът на Белоградчишките скали има особено въздействие.

Преди спектакъла се срещам с Виолета Радомирска - българска оперна певица, мецосопран, която повече от 20 г. живее в Швейцария. А сега е в ролята на Кармен в представлението на Софийската опера и балет в Белоградчик. Родена в София, още като дете изпълнява солови партии за детския радиохор. През 1995 г. започва обучението си в Музикалната академия, където учи пеене при Александрина Милчева. Две години по-късно изпълнява на сцената на Софийската опера първата си значима роля в "Севилският бръснар".

Операта "Кармен" в София след Великден

На 26 април 2014 зала 1 на НДК ще посрещне световни звезди на оперното изкуство в спектакъла “Кармен” от Жорж Бизе на Държа...

Пее предимно в Германия, Швейцария и Австрия. Заминава през 1999 г. за Цюрих. Няколко години получавах стипендия от местен бизнесмен, който подкрепя десет български музиканти в онези изключително тежки години - в края на правителството на Жан Виденов през 1996 г. – 1997 г., когато думата „култура“ не се и споменаваше. Лично интендантът на Цюрихската опера Александър Перейра е определил кои точно музиканти да получат тази стипендия. Сред тях е и Виолета. Две години, докато певицата специализира, тя получава тази стипендия. След като завършва обучението си, я канят да се явява на кастинг за оперното студио в Цюрих.

Публиката изпрати Кармен на Радомирска с продължителни аплодисменти, както и с множество аплаузи за колегите й. Ето какво сподели тя пред Actualno.com:

Какво е да пеете Кармен тук, сред скалите на Белоградчик?

Декорът е по-скоро за зрителите. За мен Кармен  дали е в зала, дали е тук, разлика не усещам. За мен е достатъчно да виждам публиката и влизам в образ.

За кой път изпълнявате тази роля?

Играй и спечели двойна покана за операта „Кармен”

Всички, които обичат испания и разказаните за страстна любов ще бъдат очаровани от това, което им предстои да видят и чуят в края на то...

За много… (замисля се). Загубила съм бройката, но ще Ви кажа, че е между 15 - 20.

Има ли нещо от нея у вас? Бунтарка ли сте?

Не, не съм и конформист, не съм и бунтар. По-скоро човек влиза в образ, приема се и изживява други емоции, други образи, които в реалния живот не би могъл.

Какво научихте от тази роля?

За първи път изпях ролята с режисурата на една великолепна испанска режисьорка - Мария Елена Мексия, която сама в себе си имаше испанска кръв и много обстоятелствено ми обясняваше. Дебютът ми в ролята беше в Пловдив преди 3 години. От Кармен научих, че желанието и животът са по-силни от всичко.

Опера на световно ниво и специални изненади очакват жителите и гостите на Белоградчик

Всеки град по света има своя история и свой облик, но трудно ще срещнете човек, който като зърне скалите на Белоградчик, да не остане в...

С тези думи се разделям с красивата Кармен на Виолета Радомирска. "Опера на върховете" е в разгара си. Остава да се види още "Мюзикълът "Мамма мия". Той се играе още от миналата година. Спектаклите се посещават не само от гражданите на Белоградчик и околните градове, но идват и хора от съседните страни Сърбия и Румъния, както и от цяла Европа. Изключително интeресна е и фестивалната импресия „Вагнер Магура – Богове, Великани, Джуджета, Валкюри”.

Освен насладата от музиката, ще може да дегустирате и вино. В рамките на около два часа, в самата пещера, хората могат да се насладят на изпълненията на живо и както в самата опера, действието се развива сред джуджета и митични фигури, такива каквито има в тетралогията на Рихард Вагнер. Почитателите на Рихард Вагнер от 26 – 31 юли могат да видят спектаклите в пещера "Магурата" – "Вагнер Магура". Същата импресия ще се играе и от 1 до 4 август. Началото там е в 11 часа. Препоръчително е хората да са с ниски спортни обувки, с равна подметка, да си носят и топла дреха, защото температурата в пещерата е 12 градуса.

Създадена е организация за провеждане на фестивала. Девойки посрещат още на паркинга посетителите и им раздават рекламни материали и листовки с исторически бележки за Белоградчишката крепост. Предприети са охранителни мерки, а автобусите докарват всеки час туристи и любители на музиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com