Все повече видинчани решават да сменят личния си лекар

16984
Все повече видинчани решават да сменят личния си лекар
Снимка: Thinkstock

Област Видин е на трето място в страната по осигуреност с лични лекари на глава от населението, съобщават от Районната здравноосигурителна каса (РЗОК).

По този показател Видин се нарежда след Плевен и Добрич. Осигуреността с общопрактикуващи лекари във Видинско е средно 1 364-ма пациенти на 1 личен лекар, което е под средното за страната (над 1 500 на 1 личен лекар).

Печално известният завод "Миджур" може скоро да заработи отново

Заводът за боеприпаси край видинското село Горни Лом може да заработи отново. Припомняме, че при взрив през есента там загинаха 15 души...

Тези данни са при население 95 467 души и общо 70 общопрактикуващи лекари, които работят в 62 GP-практики в региона. Лекарите имат сключени договори за дейност с Районната здравноосигурителна каса през 2014 година. Утвърдената Областна здравна карта предвижда възможността да се разкрият общо 81 GP-практики, основно в по-малките, по-периферни и отдалечени населени места на Видинска област.

В края на миналата година 2 272 здравноосигурени лица са сменили своя общопрактикуващ лекар на територията на област Видин. Данните на Районната здравноосигурителна каса показват, че те са с 659 лица повече в сравнение с предходния период за регламентиран преизбор - месец юни на 2014 година. Тогава 1 613 здравноосигурени са сменили своя личен лекар. Контролните органи на РЗОК Видин са установили и две нарушения за свободно право на избор на лекар от здравноосигурени лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com