X
 
 

Азбучник на българския хаос: АВТОРИТАРИЗЪМ

4701 7
photo of Азбучник на българския хаос: АВТОРИТАРИЗЪМ
Снимка: колаж на Actualno.com
Още се чудя. Авторитаризъм ли е по-подходящата дума или Автокрация? И двете еднакво добре описват онова, което се стовари на главите ни и, са съжаление, на главите на децата ни през последните години така наречения Преход. Струва ми се, че по същество между двете думи в нашия роден контекст няма съществена разлика. А към тях можем да добавим и няколко чуждици, които съвсем не са чужди на българската действителност – Клептокрация, Плутокрация, Олигархия. И още една за капак – Мафия.

Но да се върнем на основната тема.

Авторитаризмът е форма на държавно управление, налагаща подчинение и насилие над обществото чрез потисничество или пропаганда (!). При него гражданите са зависими от властта в много области на живота и потисничеството може да се изразява както чрез институционален произвол, така и чрез форми на икономическо насилие. Авторитаризмът обикновено се проявява при някои псевдодемократични управления, но може в крайните си проявления да стигне и до фашизъм.

Автокрацията /от гръцки/ означава самовластие, самодържавие. Форма на държавно управление, при която държавният глава притежава еднолично цялата власт – изпълнителна законодателна и съдебна. При самодържавието носителят на върховната власт притежава всички права в изпълнителната, законодателната и съдебната власт. При това той може да осъществява тази власт както съвместно с аристокрацията, така и еднолично.

На практика Авторитаризмът и Автокрацията в България се препокриват. Само дето Самодържецът у нас притежава пряко и формално само изпълнителната власт, а другите две – законодателната и съдебната, управлява индиректно или чрез подставени фигури. Всички знаем, че парламентът е под диктата на най-голямата парламентарна група, а тя пък е на ръчно управление на Премиера – Самодържец. Що се отнася до съдебната система, отдавна никой няма илюзии относно нейната независимост, с известни изключения, разбира се.

Поръчкови ментори съзнателно се опитват да отклонят вниманието ни за наличие на Автокрация у нас. За целта уж признават, макар и с половин уста, че е възможно съществуването на някои „меки” форми на Авторитаризъм. Ама видите ли, толкова меки, че ние не ги усещаме даже, а ако ги усетим, чувството дори е приятно. /Смях!/ Целта на подобни ментори е да насочат вниманието ни именно към тези „дребни” слабости, за да забравим по-голямата заплаха – у нас има тежка форма на неформална Автокрация, съчетана с „мек” Авторитаризъм. Извинете ме за сложната формулировка!

Иска ми се да обърна специално внимание на два детайла.

Когато се говори за Авторитаризъм, освен за различните форми на потисничество/институционални, икономически/ като основен фундамент за съществуване на Авторитаризма стои Пропагандата. В пряк текст това означава едно – медиите на Пеевски и Борисов. Излишно е да припомняме на кое място сме по свобода на словото /който го интересува, може да провери в Интернет/. За съжаление, формулата за съществуването на Пропагандата като основен инструмент за налагане на Авторитаризма не е от днес. Което никак не ни топли.

И нещо още интересно. Според формулировката, при Автокрацията Самодържецът може да управлява еднолично или заедно с аристокрацията. Очевидно кой модел е избран за ситуацията у нас. Управление заедно с аристокрацията. Под „аристокрация” трябва да разбираме верните на Самодържеца хора, структури, кръгове, фирми, всички онези, които получават пълна институционална и съдебна подкрепа. Тези, които получават своите порции от европейските фондове и държавната баница, тези, които богатеят на нашия гръб. Това са активистите от ГЕРБ и подкрепящите ги партии на национално и местно ниво, това са хилядите висши държавни чиновници, това са техните кметове с техните фирми и множество още тути кванти „аристокрации”/!/

А сега е време да си спомним за Шарл Перо и „Котаракът в Чизми”. И за Маркис дьо Карабас.

 

Автор: Калин Илиев

Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 3 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 4 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  ИДВА ЛОГИЧНИЯТ ВЪПРОС ? ЗАЩО ВСИЧКИ ИЗПОЛЗВАТ ВСЯКАКВИ ДУМИ ЗАМЕСТИТЕЛИ НА ДУМАТА НАРОД. ДУМАТА НАРОД Е ЗАПИСАНА В КОНСТИИТУЦИЯТА ВСЕКИ ЗАЕМАЩ ВИСША ДУРЖАВНА ДЛЪЖНОСТ СЕ ЗАКЛЕВАТ , ЧЕ ОТ ВСИЧКИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ ЩЕ СЕ.... ОТ ИНТЕРЕСИТЕ..., А НА ПРАКТИКА ТОЧНО ОРАТНОТО. АМИ ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ОСНОВНИЯТ ЗАКОН. ДА... , ЗАЩО илиев е ТАКА ? Аз знам.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 3 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  Всъщност Другарят Октомври НЯМА ДА БЪДЕ Официално НИКАКЪВ НА НАРОДА ,а просто негова Единица. Цялата власт ЩЕ Е В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА.Народни Комитети ще определят по места най кадърните Родолюбиви И Прогресивни кадри по места. Другарят Октомври просто ще бъде Приятел на НАРОДА И ЩЕ БЪДЕ СТОМАНА ЗА ВСЯКАКВИ ОПИТИ И ПРОВОКАЦИ ЗА ПРОМЯНА ИЛИ ОТКЛОНЕНИЕ НА КУРСА НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ ДА СИ ВЪРНЕМ БЪЛГАРИЯ виж още ›› .
 • Македонецъ 3.1 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  И ако Другарят Октомври се отклони то ще има напълно право да завърши така както биха завършили... УПРАВЛЕНИЕТО в ПОЛЗА НА НАРОДА Е ПРЕДИ ВСИЧКО ОТРОМНА ОТГОВОРНОСТ.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 2 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  Почти със сигурност , че калин илиев ще бъде Враждебно настроен към Упралвение на Н.Ф. И Другарят Октомври. Но Щаба на Н.Ф следвайки професионализма , препоръките и указанията на Др.Октомври ще вземе всички нужни мерки ЗА НЕДОПУСКАНЕ НА ВСЯКАКЪВ ОПИТ ЗА КОНТРАРЕВ. НАРОДНАТА ВЛАСТ ТРЯБВА ДА СЕ БРАНИ КАКТО ОЧИТЕ И ТОВА Е ДЪЛГ И ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА НАРОДА/ЧЛЕН*5/ СТОМАНАТА ЩЕ ГО ИЗИСКА.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 1 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  В политически смисъл Е много важно дали политиците/чките са Национално/отговорни и Прогресивни или Компрадорска Клика. В Р.България живеем под управление на Компрадорска Клика*89 без значение дали са управляващи или опОЗИЦИЯ. казионна.
 • Македонецъ 1.1 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  И тази управляваща партия има елементи на Авторитаризъм , НО. Това ще е различно при УПРАВЛЕНИЕ НА Национално отговорни и Прогресивни. Такива който биха били НАРОДНИЯТ ФРОНТ И Другарят Октомври/ СТОМАНА/ Ще е доста различно , зашото Другарят Октомври ще шита ВЪРХОВНИЯТ СУВЕРЕН иска ли да ЖИВЕЕ В ОБЩЕСТВО БЕЗ партии.
  : 2 !
 • Македонецъ 1.2 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  Да се ЧЕТЕ ще ПИТА НАРОДА/ЧЛЕН*5/. Тогава , когато в Р.БЪлгария ще се извърши вертикална промяна. ТОГАВА , КОГАТО Другарят Октомври ЩЕ СЕ СЛЕЕ С НАРОДА/ЧЛЕН*5/ От Брегово до Резово и от Петрич до Дуранкулак. ТОГАВА , КОГАТО и НАРОДА/ЧЛЕН*5/ ЩЕ СЕ СЛЕЕ С Другарят Октомври Всъшност Другарят Октомври ЩЕ СЕ СЛЕЕ С ЦЕЛИЯТ НАРОД НА БЪЛГАРИЯ ,но това са ни границите.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
2-те зодии, които ще запазят ЛЮБОВТА си завинаги

Телец Човекът, който сте срещнали ще бъде до вас до края на живота ви. И в това няма никакво съмнение. Имате истински щастлива връзка, макар и понякога...

Последно в Актуално