Азбучник на българския хаос: БОДИГАРД

6400
Азбучник на българския хаос: БОДИГАРД
Снимка: колаж на Actualno.com

Кое е общото между филма „Бодигард” и управлението на държавата ни?

През 1992 година „ Бодигард”, филм на режисьора Мик Джаксън и с участието на Кевин Костнър и Уитни Хюстън, въпреки големите амбиции на снимачния екип, успява да спечели само антинаградата „Златната малинка”. Но за сметка на това печалбите му надхвърлят 400 милиона долара.

През 2001 година бившият бодигард на Тодор Живков Бойко Борисов става главен секретар на МВР, после създава партия Герб, става кмет на София и в продължение на три мандата/макар и непълни/ е министър- председател на България. През това време страната ни окончателно затвърди своето последно място по жизнен стандарт в Европа, на последно място сме в Стария континент сме и по продължителност на живота, на едно от последните места в света по свобода на словото и медиите. През това време България продължи да опустява и вече е далеч под 7 милиона, а чуждестранните инвеститори напускат страната заради беззаконие, корупция и рекет. За своите „постижения” Бойко Борисов получи българския вариант на „Златната малинка” – Златния скункс. В същото време по множество български и чуждестранни публикации неговите на приближените му авоари главоломно растат.

Отговорът на въпроса в началото е – филмът „Бодигард” и управлението на държавата България са с ниско качество и висока възвращаемост за онези, които ги управляват. Да не пропуснем и още една прилика – и двамата основни герои остават живи до края. Става дума за този на Кевин Костнър, както и за Бойко Борисов, който независимо от множеството слухове и заплахи се радва на добро здраве и продължава редовно да вкарва голове за любимия си отбор на „бистришките тигри”.

Вторият от двамата е все още невредим не само физически, но и съдебно. Независимо от множеството скандали, като този с убийството на Тодор Чакъра, „Ало, Ваньо”, докладите на американските посланици Джон Байърли, Нанси Макълдауни, на обществениците Джеф Стайн и Юрген Рот.

Не така стоя нещата обаче с множеството бодигардове, паднали геройски в борбата за първоначално натрупване на капитала, говорим по времето, когато Бойко Борисов вече е на власт. Нека споменем някои от по-изизвестните имена – Фатик, Косьо Самоковеца, Бай Миле, Димитрий Минев – Руснака, Георги Илиев, Васил Илиев и други.

В същото време обаче в българската политика бодигардовете, техните бодигардове и на техните бодигардове бодигардовете са запазена марка. В момента министър на вътрешните работи е Младен Маринов, бивш шофьор и телохранител на една знакова престъпна фигура – Мето Илиенски. Очевидно бодигардовете у нас биват избирани и се задържат в управлението, защото голяма част от природонаселението на България притежава сходни народопсихологически черти.

Да се видели другаде в Европа, включително и на Балканите, начело на държавата да се пъчи бивш бодигард?

 

Автор: Калин Илиев

……………….

"Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com