X
 
 

Азбучник на българския хаос: БЮРОКРАЦИЯ

3063 1
photo of Азбучник на българския хаос: БЮРОКРАЦИЯ
Снимка: колаж на Actualno.com
Хаосът на така наречения Преход у нас е в голяма степен хаос на бюрокрацията. За всеобщ потрес тя е повече от 430 000 души, почти толкова, колкото беше по времето на социализма, когато държавата беше всичко и над всичко. Да не забравяме – и партията БКП. Тогава говорехме за една партия – една държава. А сега говорим за една мафия – една държава. Следователно може да се направи изводът, че българският чиновник взема парите си от нашите джобове, за да работи, волно или неволно, за българската олигархия и българската мафия.

Днес в България, за да получиш работа в държавната администрация, особено ако тази работа е престижна и добре заплатена, се изискват препоръки. Съвсем като по времето на бай Тошо – бяха задължителни препоръките от БКП. Днес – от ГЕРБ. Което е едно и също, като се има предвид, че лидерът на ГЕРБ и премиер на страната още не е върнал своята партийна книжка като член на БКП. На практика държавният чиновник е правоверен служител на партията, която го е препоръчала. Ето защо, когато говорим за бюрокрация в България, в наши дни, трябва да имаме предвид "партокрация".

Подобен подход води до занижени изисквания към професионалните качества на кандидата. От гледна точка на партията /ГЕРБ/, която крепи мафиотизираното управление, не е толкова важно какво е качеството на работата на един чиновник, а неговата лоялност – по време на избори най-вече, но също и при обслужване на обръчите от фирми, залепени за управлението. Затова и некомпетентните чиновници, наречени закачливо от фолклора "калинки" по името на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева и нейната фалшива диплома от Висшия институт по техника и икономика в Берлин, се множат. Не само множат. Но се и възпроизвеждат. Един некомпетентен началник не се стреми да назначи знаещи и можещи, а обратното - такива, които знаят и могат по-малко от него. Умният, знаещ и почтен администратор е лош администратор. Точка. Колкото си по-некадърен и верен на ГЕРБ, толкова си по-надежден. Точка.

Ето защо, когато говорим за хаоса в страната ни, на първо място трябва да имаме предвид онзи хаос, който създава родната бюрокрация-партокрация.

Безметежният живот на българските чиновници е смущаван само по време, когато настъпват козметични промени в управлението и различните министерства сменят "концесионерите" си. Особено активни тези смени са в Министерство на икономиката и на земеделието. В зависимост от това дали концесията в дадения момент е на партия "Атака" или пряко на Делян Пеевски, с едра ръка се сменят цели дирекции, отдели, хора и прочие. Целта е една – да има пълен контрол върху усвояване на средствата по европейските програми от онзи концесионер, който е в момента силен, защото от него пък се очаква да се отчита нагоре по веригата, да отделя пари за неспирните избори и прочие.

За да могат по-лесно да бъдат елиминирани неправилните кандидати, се произвеждат противоречиви закони. Непрестанно, много, на килограм. Така хем има закон, хем има прозрачност, хем всичко е в ръцете на администратора.

И всичко това се случва на фона на непрекъснатото говорене за намаляване на администрацията и законите. Само че говоренето е едно, а правенето нещо съвсем друго.

Знаете ли, че в Холандия, която е два пъти по-голяма от България, има всичко на всичко малко повече от 20 000 души държавна администрация?!

Да ни е честито!

Автор: Калин Илиев

...

"Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Дидо 1 Дидо преди 1 месец Профил на трол?
    "Ма разбира се!" Те и за т'ва си ги държат - близо половин милион гласове ОТ РАЗ.А като сложите и семейните...Сестра ми бачкаше няколко години към Столична Община в няколко различни администрации.Такива истории,такива "наши хора", натъпкани като сардини в офисите и сградите.Само и само да са там и да "движат" определени проекти в "правилната" посока.И нея се мъчиха да я вкарат в техни схеми,ама тя виж още ›› не поиска,че я прехвърляха в няколко администрации из цяла София, докато не й писна и напусна!Много имена,много пари знаем,ама като няма хард евидънс....
missing image
Отиде си проф. Юлиан Вучков

На 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков. Това съобщи на профила си във Facebook журналистът Мартин Карбовски. "Бог...

Последно в Актуално