X
 
 

Азбучник на българския хаос: СМЪРТОНОСНА ДЕВАЛВАЦИЯ

4990 0
Азбучник на българския хаос: СМЪРТОНОСНА ДЕВАЛВАЦИЯ
Снимка: колаж на Actualno.com
През пролетта на 1996 година двама мои приятели, млада и симпатична двойка, ми поискаха 1000 долара на заем за една година. Бяха решили да правят сватба и искаха да е голяма, стилна и прочие. Дадох им левовата равностойност на исканата сума. Сватбата беше през късната есен и наистина беше прекрасна, както се казва „три дена яли и се веселили”. След няколко месеца левът се срина и една пенсия достигна “космическата” стойност 9 долара. Когато младоженците ми върнаха заема, получих същата сума в левове и тя беше равна на по-малко от 100 долара. Това бе първата ми среща с българския вариант на девалвацията.

Междувременно двойката се развиваше повече от добре. Обичаха се. И двамата имаха хубава работа, печелеха значителни за онова време суми, особено мъжът. Харчеха парите си щедро, пътуваха, ходеха по ресторанти, черпеха наляво и надясно. Мисля, че последното бе и една от причините край тях да се въртят много приятели. Младоженците бяха щастливи и убедени, че животът им е една приказка, която ще продължи вечно. Много искаха да имат дъщеря и тя се роди. Така всичко си дойде на мястото и едва ли имаше какво да желаят повече.

Знаем обаче, че животът не е приказка. Дойде кризата от 2008 година. Моят приятел беше се захванал с едър предприемачески бизнес, заедно с чужди партньори и инвестираха в недвижими имоти. Естествено в Банско. Беше взел кредити и ипотекирал всичко, което има, включително имоти на родителите си и на родителите на жена си. Когато имотният балон гръмна и банките започнаха да искат парите си, семейството остана на улицата. Приюти ги майката на момичето, в единствения останал малък апартамент в покрайнините на София. Мъжът и жената опитаха да се борят, да се върнат към пълноценен живот, но се оказаха безсилни, съдбата бе против тях.

Първа се пречупи жената. Спря да обръща внимание на детето, да се храни, започна да пие и взема наркотици, да осъмва с други себеподобни по паркове и градинки, на няколко пъти ходи да лекува в клиники за алкохолици и наркозависими. В резултат от цялостното психическо и физическо изтощение получи тежко заболяване. Освен за дъщерята, бащата започна да се грижи и за болната си съпруга. След няколко години тя почина, нямаше 40. Това беше вторият ми сблъсък с българската девалвация.

Вдовецът все още правеше безуспешни опити да изплува, опитваше се да намери упование в дъщеря си. Помагаха му малкото останали приятели. Огромните задължения в размер на милиони левове обаче висяха като воденичен камък на шията му. Не можеше дори да започне официално работа, защото заплатата му принадлежеше на ненаситните банкери. Същите бяха продали на безценица ипотекираните имоти в Банско и София/навярно някои от тях облажиха от това/, но на гърба на длъжника сумата все още беше седемцифрена. Той продължи да се бори още три-четири години и накрая също се предаде. Нямаше 50. На погребението му, от всичките множество приятели, бяхме едва неколцина. Това беше третият ми сблъсък с българската девалвация.

Момичето им остана само, подпомагано от роднини и един-двама приятели. Сега завършва висше образование и едновременно работи. Моля се животът да бъде милостив към нея.

Описаният случай е показателен за няколко основни проблема. Недобрата подготовка на хората за предизвикателствата на дивия капитализъм, в който живеем. Алчността на банките. Липсата на инструменти, като закона на фалитите, които да позволят на предприемчивите хора да имат възможност да започнат живота си отново. И не на последно място този случай е показателен за човешката безсърдечност към онзи, който обикновено бива забравен, когато загуби привлекателното обществено положение, което е заемал. Генералните измерения на девалвацията на България можем за видим в милионите емигранти, ниската раждаемост, отрицателния прираст и в края на краищата в бавната смърт на прекрасната ни страна.

……………….

 

Автор: Калин Илиев

 

"Азбучник на българския хаос" представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално