Азбучник на българския хаос: ВАРВАРИН

10634
Азбучник на българския хаос: ВАРВАРИН
Снимка: колаж на Actualno.com

Гърците наричали варварски всеки друг народ, (независимо от неговата култура и богатство), който не бил гръцки. Поради това Павел поставя целия човешки род под имената "гърци и варвари". Днес синонимите на тази дума са много: некултурен, див, вандал, дивак, звяр, башибозук, грабител, груб, жесток, коравосърдечен, немилостив, безчовечен, свиреп.

Българите, разбира се, не сме варвари /които мислят обратното не са в час и въобще да си гледат работата!/. Гордеем се със своята писменост, множеството артефакти, приказния фолклор, отчасти и съвременната ни култура. Когато някой ни обиди с думата „варварин”, го гледаме на кръв и сме готови на бой. В същото време обаче край Севлиево, на крепостта „Хоталич” се провежда „Варварски събор”, каквото и да значи това. Този факт звучи малко смущаващо, но какво да се прави, търговията и туризмът не търпят празно и какво тук значи някаква си дума „варварин”, ако звучи предизвикателно и привлича зрителски интерес.

Защо, обаче, след като претендираме да бъдем цивилизовани европейци, допускаме системно да се случват неща, от които се срамуваме днес, а след време ще се срамуват и децата ни? Става дума за отношението ни към двете най-уязвими социални групи – възрастните хора и децата.

Според различни международни статистики България е в топ 5 сред дестинациите за секс и алкохолен туризъм, при това не става дума само за емблемата на този бизнес – Слънчев бряг, но и за други дестинации, като Сандански например. Бизнесът със сексуални услуги, предлагани от деца в Европа, процъфтява най-много по българското и румънското Черноморие. От правозащитната организация ЕСРАТ изтъкват факта, че в страните, където туризмът се развива с изключителни темпове, без взетите за това мерки, се забелязва тенденция на силно развитие на секс туризма. По-голямата част от публичните домове привличат малолетните с предложение за сериозна работа, след което децата биват принудени да проституират. Европейски комисар оценява подобна ситуация като „варварска”.

Като „варварско” в не една публикации се оценява отношението и към възрастните хора в България. Опитайте се да си намерите работа, ако наближавате шейсет, това е равносилно да спечелите от тотото. И това се случва на пазар, където липсата на работна ръка поради несекващата емиграция е убийствена. Възрастните хора са обект на репресии не само от страна на работодателите, но също така и от страна на редица административни органи; крайно недостатъчни са мерките, които се вземат за това възрастните и болни хора да се чувстват по-комфортно при участието си в обществения живот, да бъдат информирани и имат достъп до жизнено необходими за тях места като болници, административни сгради, възстановителни центрове.

Възрастните хора са основната целева група на телефонните и други подобни измамници. В разбитата наскоро подобна мафия от района на Горна Оряховица беше посочено, че повече от осемдесет процента от измамените хора са били пенсионери, а общата сума възлиза на милиони. Като се има предвид, че това са били техните последни спестени средства, техните „бели пари за черни дни”, подобно ограбване си е чисто варварство.

В последните години особено зачести и друго, още по-жестоко и грозно престъпно явление. Нападенията над възрастни и беззащитни хора с цел ограбване. Често пъти става дума са стотинки – толкова струва животът на един беззащитен възрастен човек. Такова варварство бих нарекъл „мародерство” и по време на война мародерите са разстрелвани без съд и присъда.

Варварщината у нас през последните години започна да се превръща в норма. И причината за това е най-вече в нехайството и цинизма на политическата ни класа. Всички помним потресаващото със своята грубост и простащина изказване на Бойко Борисов за българските пенсионери, наречени „лош човешки материал”.

Тъжно.

И почти безнадеждно.

 

Автор: Калин Илиев

Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com