Близкият изток се променя. Как Иран дърпа конците

9685
Близкият изток се променя. Как Иран дърпа конците
Снимка: Getty Images

Израел наблюдава с известна изненада новите съюзи, които се изграждат в Близкия изток. Преди връщането си във властта Бенямин Нетаняху поставяше подобряването на отношенията със Саудитска Арабия като своя външнополитическа цел.

Новите съюзи в Близкия изток

Но след затоплянето на отношенията между Рияд и Техеран за подобно нещо вече не може да става и дума. По време на скорошното си посещение в Ливан иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан потвърди, че двете държави ще открият отново дипломатическите си представителства. В началото на миналия месец двете страни постигнаха споразумение за възстановяване на дипломатическите отношения и повторно отваряне на посолства след седем години на напрежение. В Ливан иранският външен министър отправи и недвусмислена заплаха към Израел, като заяви, че тази страна разбира само езика на насилието.

Нетаняху на свой ред отправи предупреждение към Иран и неговите съюзници. Израел се бори решително срещу всякакво ядрено споразумение с Иран, което би проправило пътя на страната към придобиването на ядрени оръжия. “По същата причина се борим решително и срещу разширяването на терористичното влияние на Иран около нас. Онези, които се опитват да ни вкарат в задушаващата хватка на терора, ще се сблъскат с мощна ответна реакция”, каза Нетаняху.

Тел Авив изпраща предупреждение към Дамаск?

И реакция наистина последва - в нощта срещу вторник бе бомбардирано летището на Алепо, отбелязва АРД. Дори и да няма официално потвърждение, бившият шеф на израелското военно разузнаване Амос Ядлин е убеден, че става дума за израелска атака. Според него става дума за “своеобразно послание” към иранския президент Раиси, който посети Сирия.

“През уикенда видяхме как иранският външен министър посети северната граница и гледайки към Галилея каза, че израелците разбирали само от сила.” Според Ядлин това е и поводът за атаката: “Сирийците трябва да разберат, че гостоприемството към Хизбула и Иран си има цена.”

В Близкия изток определено има раздвижване. И Иран е този, който сериозно дърпа конците, твърди бившият израелски военен говорител за Северната граница Оливие Рафович. “Иран все повече се сближава със Сирия, така че това, което се случва, е промяна на парадигмата”, казва той. Според него Дамаск постепенно нормализира отношенията си с арабския свят. „В Близкия изток нещата се променят бързо и Иран е този, който направлява тези промени”, казва Рафович.

Израел наблюдава, докато Иран направлява

Израел, който в последните месеци е твърде зает с вътрешнополитическите си проблеми, наблюдава тези тенденции предимно като зрител.

Още когато пое властта в края на декември, Бенямин Нетаняху се похвали с добрите нови отношения с арабския свят. Израел подобри дипломатическите си връзки с Бахрейн, Обединените арабски емирства и Судан наскоро. Такива вече има изградени и с Египет, Йордания и Мароко. Но амбициите на Израел да подобрява отношенията си с арабския свят очевидно ще ударят на камък. И този камък е Иран, който продължава офанзивно да разширява влиянието си в региона.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Ще стане ли по-лошо: как се променя климатът в Гърция

В Япония: Има ли "турбо рак" от ваксините срещу Ковид-19? Проверка на фактите

Украйна: западни оръжия срещу цели в Русия?

Как Грузия върви по пътя на Украйна

Нотариуса и триумфът на злото над доброто

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com