Докато Ердоган пирува, как Турция затъва

9386
Докато Ердоган пирува, как Турция затъва
Снимка: Getty Images/Guliver

Реджеп Ердоган отрича в Турция да има криза, виновни са му "чужди сили". Реалността обаче е друга: цените растат, фирми фалират и все повече турци остават без работа и без пари. Страната плаща за своеволията на президента си, пише авторитетният Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Deutsche Welle.

Този скандал е показателен за състоянието, в което се намира Турция в момента. Наскоро стана ясно, че е напълно празен фондът, в който години наред са събирани отчисленията от заплатите на хората за безработица. Губят се цифром и словом 1,5 милиарда евро, които са били пренасочени към декапитализирани държавни банки. А те са останали без средства, защото са отпускали кредити на близки до правителството компании.

Ето само един пример: преди няколко месеца най-голямата медийна група в страната беше придобита от бизнесмен, който се обръща към президента Ердоган с "шефе". Сделката беше извършена с кредит от 600 милиона евро, отпуснат му от една държавна турска банка. Но той не я получи съвсем даром: въпросните медии трябва да хвалят управлението на Ердоган и да си затварят очите пред набиращата скорост икономическа криза в страната. И ето в каква спирала се оказват турците: страната изпада в криза, с парите за безработни се финансират близки до властта предприемачи, които закупуват медии, които пък от своя страна налагат мълчание по темата за икономическата криза. А турците междувременно са останали без работа и без пари.

От своя дворец Ердоган отрича в Турция да има криза, нарича това манипулация и вини за всичко "чуждите сили", припомня изданието. Действителността обаче е друга: напоследък цените на природния газ и на тока бяха вдигнати три пъти последователно, фирми фалират, все повече хора в страната страдат от поскъпването на живота и от безработицата, но Ердоган твърди, че нямало никаква криза. По данни на Сметната палата годишната издръжка на президентския палат в Анкара с неговите 1150 помещения възлиза на почти 93 милиона евро. Ердоган призовава турците да пестят и да проявяват търпение, но в същото време той дава банкети, които дотук струват на данъкоплатците сумата от 5 милиона евро. Може би трява да разберем Ердоган, че сред разкоша на президентския дворец на него му е трудно да почувства някаква криза, коментират още германските медии.

Financial Times: Турция е пред трудни избори за САЩ, Сирия и ЕС

През следващите седмици турският президент Реджеп Ердоган ще трябва да вземе много сериозни решения, свързани със САЩ, Сирия и ЕС, пише...

Икономиката не работи под натиск

Който обаче живее извън палата на Ердоган, усеща на гърба си истинското положение на нещата. Ердоган взривява границите на либералната икономика, когато призовава сънародниците си да докладват на полицията винаги щом установят разлики в цените на стоките. И по този начин той вкарва полицейски мерки в играта. Икономиката обаче не функционира под натиск. По данни на държавната статистическа служба, за потребителите инфлацията е скочила с 25%, а за производителите дори с 46%. А според независими анализи, само през последната една година цените са се увеличили с цели 80%. Тези цифри чертаят най-лошия сценарий за Турция от 15 години насам.

И какво, мислите, прави в същото време турското правителство в тази ситуация, която отразява като в огледало състоянието на турската икономика? То решава да счупи огледалото: вицепрезидентът на Статистическата служба, в чийто ресор попада и инфлацията, беше уволнен. И той съвсем не е единственият служител, разделил се с поста си само защото си е вършил работата. Преди седмица бяха арестувани един синдикалист и един адвокат - първият, защото се застъпвал за правата на работниците, а вторият - защото защитавал в съда свой доверител. Да припомним, че Турция е страна, в която журналисти биват изпращани зад решетките заради публикациите си, т.е. защото си вършат работата. Неслучайно бюджетът на затворите е десетократно по-голям от този за образование.

Срещу кризата - с полицейски мерки

The New York Times: Каква е играта на Турция в случая с Джамал Хашоги?

Редакционната колегия на водещото американско издание The New York Times публикува статия, в която се опитва да определи целите на турс...

На фона на тази безутешна картина и заради чувството за безперспективност, в страната вече не постъпват нови инвестиции, а акумулираният капитал си търси нови сигурни пристанища. Включително и този процес турското правителство се опитва да спре с полицейски мерки: през последните няколко дни в страната са задържани 417 души за прехвърляне на пари в чужбина.

Ердоган знае, че някой трябва да плати и политическата сметка за това развитие. Но колкото по-зле стават нещата, толкова повече той засилва натиска: 5 месеца преди комуналните избори в страната турският президент предупреди избирателите, че ако заради икономическата криза тръгнат да наказват управляващата Партия на справедливостта и развитието, това щяло да бъде катастрофа за Турция.

В политическата история на Турция са били наказвани много партии, вкючително и управляващи, които са изчезвали напълно, след като на избори са оставали под минималния изборен праг. Но това никога дотук не се е превръщало в катастрофа за турската република, която все пак съществува от 1923 година. Вместо с рационална политика да се опита да изведе страната от кризата, Ердоган предпочита да боготвори своята партия: "Ако загубим, вие също потъвате", гласи неговото послание. А това не е нищо друго, освен прикрит опит за изнудване на турския избирател, коментира още Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Снимки: Getty images/Guliver

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com