Докато се откриват пътища, се заличава наследството

3526
Докато се откриват пътища, се заличава наследството
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Културно-историческото наследство на Асеновград продължава да се разрушава, и то с все по-страшна сила. Докато министри и кметове "си играят" на избори и откриване на магистрали, българското постепенно и сигурно се заличава. Разбира се, че пътните артерии и инфраструктура са от изключително важно значение за развитието на населените места. Но за да ги има селата и градовете, не са достатъчни само хората, живеещи в тях. Ценно е да бъдат запазени и сградите, напомнящи на същите тези хора кои са.

Само на няколко километра от лъскавите пътища стои самотно и тъжно саморазрушаващото се първо класно училище в Асеновград - Караалановото. От близо година асеновградчани алармират за състоянието на сградата, която е в списъка с паметниците на културата на България. Многократно са подавани сигнали, дори се събираха и подписи в подкрепа да бъдат предприети спешни мерки за реставрация или поне укрепване на обекта.

Предприета е първата стъпка за реставрация на Караалановото училище в Асеновград

Предприета е първата стъпка за реставриране и съхраняване на Караалановото училище в Асеновград. Изготвянето на проект от проектантска ...

Под претекст обаче, че имотът не е 100% общинска собственост, а и нищо не зависи от градската управа, тъй като всяко проектно предложение на такъв вид обект следва да бъде съгласувано с Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата, ремонтът беше отлаган дълго време. Но когато министър-председателят Бойко Борисов дойде "на крака" пред местната власт, същата вероятно дори не спомена, че съществува проблем, разрешаването на който уж зависи от държавата. С всеки изминал ден състоянието на Караалановото училище видимо се влошава.

Припомняме, че още през миналата година община Асеновград бе заложила 50 000 лева от собствени средства за укрепване на постройката. Към момента е обследван покривът. Огледът е показал, че не само покривната конструкция е за основен ремонт, а е необходимо цялостно укрепване и възстановяване на сградата. Но покривът не успя да дочака ремонтни дейности. Вече е тотално пропаднал. Срутил се е. А дали в този си вид сградата вече не представлява и опасност за преминаващите по тротоара пешеходци, или може би се чака точно това - да се самосрути, за да бъде откупено мястото и изградена нова и луксозна кооперация?

Първата стъпка, касаеща реставрацията на националния паметник на културата, бе предприета от община Асеновград едва в края на януари тази година. Внесено е задание, за което вече близо пет месеца се очаква отговор. Но както един болен човек, нуждаещ се от трансплантация, може да не оцелее докато му бъде направена такава, така и културното наследство не само в Асеновград, а и в цяла България няма време за чакане.

Бокова: Посягането на паметник на културата е удар върху душите и ценностите на хората

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова участва в първата досега среща на министрите на културата от страните от Г-7, която се про...

Автор: Атанаска Маркова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com