Гешев трябваше да си тръгне, когато Пеевски още не беше отслабнал

14830
Гешев трябваше да си тръгне, когато Пеевски още не беше отслабнал
Снимка: БГНЕС

"Президентът е обединител, символ на обединението на нацията, той има определени правомощия в конституцията и в изпълнение на тези правомощия той може да извърши каквото прецени в интерес на българските граждани. Аз съм сигурен, че българският президент Радев работи в тази насока".

Ако тези думи принадлежаха на някой друг, а не на Иван Гешев, никой нямаше да бъде учуден. Изявлението му обаче идва на фона на перманентни искания за неговата оставка - почти няма ден, без представител на новото мнозинство да изтъкне като приоритет смяната на Гешев. Вече дори процедурата, по която това може да стане, е артикулирана достатъчно членоразделно пред обществото.

На какво се дължи внезапното прозрение на главния прокурор? И дали може да се вярва на неговата искреност, когато твърди: "Ние имаме съвпадение с правителството на Кирил Петков за нулева толерантност към корупцията и престъпността”.

Гешев обърна палачинката - хвали Румен Радев и Кирил Петков

Главният прокурор Иван Гешев се изказа ласкаво по адрес на кабинетът на Кирил Петков и президентът Румен Радев, които в същото врему му...

От една страна, Гешев се опитва да изкара атаките срещу себе си като персонални и прави някакви опити да героизира прокуратурата, която според него се справя отлично. От друга, в изказванията му се намеква за лошо взаимодействие между прокуратурата и МВР. Това противопоставяне може и да има своите политически основания, но наистина би се отразило зле на борбата с престъпността. Ако по места прокурорите заработят зле с МВР, престъпността ще процъфтява. Дали обаче наистина е така?

Общественото доверие към Бойко Рашков неслучайно е толкова силно. Откакто се появи в изпълнителната власт, се случиха много знакови неща. Например, за първи път от много години ГЕРБ не "биха" на избори. Не е малко. А и далеч не е само това. МВР работи и за разлика от действията на прокуратурата, никой не се оплакал, че се ползва като бухалка.

Докато за приключенията на българи с прокуратурата се разчу далеч зад пределите на скъпата ни Татковина. За размерите на родната корупция - също. Все неща, за които Гешев наистина сам трябваше да си тръгне - още докато Пеевски не беше отслабнал. Действието се развиваше бързо, бяха набелязани и притиснати до стената куп бизнесмени, някои бяха прогонени, други обвинени, на трети просто им отнеха бизнеса. Един бил сгафил едно, друг - друго, а с чия политическа и управленска благословия се е случвало - не се казва.

Част от това започна по времето на Цацаров, но той, като по-умен, отиде леко встрани - да конфискува имущество, а на Гешев остана да довърши черната работа. Сега се опитва да вземе завоя и да си спаси кожата, защото очевидно доскорошните му покровители са го оставили да се оправя сам.

Гешев каза кога може да си подаде оставката

"Ако оставката на главния прокурор Иван Гешев ще реши проблем с цените на тока, храните, икономическото положение на държавата, включит...

Само че Европейската прокуратура едва ли прави разлика между двамата. И едва ли на европейските институции им пука как точно се казва българският главен прокурор. Интересува ги само и единствено в ЕС корупцията да намалява, а не да нараства с убийствено темпо.

Новата власт дойде с мотото да спре кражбите и корупцията, за да върне поне отчасти благосъстоянието на хората. И вероятно ще го направи - с или без хвалбите от страна на главния прокурор. Какво той лично е направил по отношение на корупцията, съвсем скоро ще излезе наяве. Колкото и да е дълъг чорапът на корупцията, неговото разплитане вече е започнало.

А Гешев, когато и да си тръгне, ще е радост.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как Грузия върви по пътя на Украйна

Нотариуса и триумфът на злото над доброто

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com