Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как Индия финансира военната машина на Путин

08 юли 2024, 08:45 часа • 2345 прочитания

Индия си спечели много критики заради увеличения внос на руски горива в контекста на агресията на Русия срещу Украйна. Третият най-голям вносител на петрол в света увеличи десетократно доставките от Русия още през първата година от войната, а на следващата (2023-та) даже ги удвои, възползвайки се от огромните ценови отстъпки.

Вносът на въглища от Русия в Индия пък се е увеличил три пъти за същия двугодишен период.

На обвиненията, че така финансира военната машина на Путин, Делхи отговаря, че страната все още е силно зависима от изкопаемите горива за производство на електроенергия и че милиони нейни граждани все още живеят в бедност.

Двойственото поведение на Делхи

По-късно през седмицата индийският министър-председател Нарендра Моди ще се срещне в Москва с руския си колега Владимир Путин. Ясно е, че Кремъл ще се стреми да стимулира допълнително търговията с южноазиатската държава и така да подпомогне военновременната си икономика, това първо, и второ - да намали ефекта от западните санкции, наложени на Русия заради войната ѝ срещу Украйна.

В навечерието на разговорите в Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че е налице "взаимна политическа воля" за засилване на търговското и икономическото сътрудничество. За Индия обаче въпросът е много деликатен, тъй като страната се опитва да поддържа силни връзки със Запада и същевременно да запази неутрална позиция по отношение на войната в Украйна.

Най-големият експортен пазар за руска военна техника

По време на Студената война Съветският съюз и Индия изградиха силни и стратегически отношения, които продължиха и след края на комунизма. През 2000 г. Путин, тогава министър-председател на Русия, подписа нова декларация за стратегическо сътрудничество с Делхи.

В момента Индия е най-големият експортен пазар за руската отбранителна промишленост.

След като руски войски нахлуха в Украйна, Москва се стреми да задълбочи отношенията си с Индия и Китай като противовес на Запада. Кремъл предложи на Делхи огромни отстъпки за износа на петрол, въглища и торове, за да си осигури достатъчно постъпления за финансиране на войната. Оттогава Индия се превърна в ключов пазар за руските изкопаеми горива. През април например износът на руски суров петрол за Индия удари нов рекорд - 2,1 милиона барела на ден.

 

Източник: Дойче веле

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес