Клеветите - за парите

4867
Клеветите - за парите
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на европейските журналисти - България категорично се противопоставя на заплахите срещу наши колеги заради въпросите, които задават като част от работата си. Повод за нашата реакция е публикуван материал във вестниците "Телеграф" и "Монитор" във вторник (24 юли), в който се отправя призив телевизия bTV да бъде “прочистена” от журналисти като Светослав Иванов.

Светослав Иванов: Живеем във виртуални балони, няма кой да излезе на улицата

"Демократизирането на информацията разклати демократичните устои на много места по света. Който има повече пари и е по-силен в мрежата,...

Призивите за “прочистване” на медиите от журналисти, които дръзват да питат, т.е. да вършат отговорно работата си, са недопустими.

Атаката срещу Иванов идва в отговор на зададени от него въпроси към американския бизнесмен Ярив Лернер, изпълнителен директор на компания "Ню Бояна филм", във връзка с обявеното намерение на последната да придобие част от издателския бизнес на депутата Делян Пеевски, към който принадлежат и вестниците Монитор и Телеграф.

Тъй като тези нападки към журналисти не са прецедент и с оглед на политическото и икономическото влияние на Пеевски в България, подобни публикации биха могли да се възприемат и като заплаха срещу журналиста и опит за оказване на натиск върху ръководството на телевизията.

Случаят много напомня натиска, на който бяха подложени журналистите от друга национална телевизия - Нова телевизия, които дълго време бяха държани в напрежение, че медията може да бъде придобита от Пеевски или приближени до него лица и това да доведе до прочистване на неудобните. Този натиск ескалира в коментара на съпартиеца на г-н Пеевски, депутата Йордан Цонев, който в ефир каза на водещите на сутрешния блок: “Пеевски ви праща много поздрави и ви желае творчески успехи”. Малко по-късно Анна Цолова изчезна от ефир, а другият водещ Виктор Николаев стана обект на нови заплахи от политици, този път от управляващото мнозинство.

Светослав Иванов: Протестираме, само ако ни бръкнат в джоба

Светослав Иванов е журналист на bTV Новините и водещ на предаването „120 минути“, което се гордее със заслужено място в з...

Ако известни журналисти от национални телевизии могат да бъдат подлагани на неприкрит публичен натиск, то със сигурност професионалистите, които работят в по-малки медии в цялата страна, са в още по-тежка ситуация. АЕЖ-България се обръща към професионалната общност с призив за солидарност и нетърпимост към всяка форма на заплаха и неправомерен натиск спрямо журналисти.

Автор: Асоциация на европейските журналисти

Коментар на редактора

Тенденцията в медиите да бъде коментирана политиката на други медии не е от вчера или днес. Има обаче съществена разлика между това просто да се твърди нещо и това дадено твърдение да бъде подкрепено с аргументи.

Миролюба Бенатова и Светослав Иванов пред Actualno.com: За журналистиката, авторитета ѝ и намесата на властта

Докъде могат да стигнат в ултиматумите и натиска към журналисти представителите на политическия елит, колко струва днес да бъдеш свобод...

В съвременния свят прекалено често аргументацията остава на заден план и не бива вземана под внимание. Дори авторитетни издания свалят нивото, след като общото ниво отдавна е с много сериозно смъкнати гащи. В бранша се знаем кой кой е - много отдавна. Всеки, който има капка мозък в главата, също бързо може да разбере - достатъчно е да си направи усилието да проследи по-сериозно дадена медия за една-две седмици и ще е наясно. Така че, без недомлъвки - медийната група, която отдавна се води от максимата да пее на когото трябва, за да живее, се тревожи дали ще има какво да папка след въпроса на Светослав Иванов в "120 минути" да не вземе да се разсъхне случайно една голяма медийна сделка - ТАЗИ, в активния линк! Разбираемо е - защото ако вземат да се разминат бъдещите творчески планове на двете страни, едни свежи пари ще увехнат. Но спокойно, колеги - на този свят има и други професии. Зависи от таланта - Вашият е очебиен, няма дълго да се лутате каква ви е длъжностната характеристика. В крайна сметка, този свят има нужда от всякакви таланти и за всеки се намира местенце - кой каквото си (го) търси!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com