Клопките в решенията за Пирин

5999
Клопките в решенията за Пирин
Снимка: Pixabay

За мнозина темата "втори лифт на Банско" и въобще развитието на Банско като туристически център отдавна е безвкусна дъвка. Но тя е пример за безпринципното ни ежедневие – това, което сме си построили сами и в което следваме само една пътеводна светлина – своята собствена изгода.

Не мина много време, преди да почнат да излизат един по един капаните, които правителството заложи с решенията си за Национален парк "Пирин". Пред Нова телевизия, екоминистърът, който отрича глобалното затопляне, сам призна най-очевидният – че сегашният концесионер на ски зоната в Банско "Юлен" ще е с явно предимство, ако поиска да строи втори лифт. Думите на Нено Димов навяват мисли за едно от основните нарушения в икономическото битие, които Европейският съюз санкционира – нерегламентирана държавна помощ. Ще си проличи, ако и сега случаят е такъв – нали все пак Европейската комисия изрично казва, че се намесва, само когато има достатъчно доказателства за системно нарушение на законодателството на ЕС.

Пирин, та Пирин

"И ние искаме да спасим природата на Пирин, може би от псевдоеколозите". Така, триумфално, вицепремиерът Валери Симеонов обобщи какви г...

По-интересно е обаче какви клопки вижда един от най-активните членове на "Зелените" Андрей Ралев. Ето ги обобщени в следващите редове:

1. Разрешава се ново строителство след екологична оценка и оценка за съвместимост. Тези две процедури така или иначе се изискват по закон и споменаването им в плана за управление е напълно излишно. В този смисъл строителството в НП Пирин ще минава по абсолютно същите процедури, както ако попада извън защитена територия. ЗАЩО тогава са обявени националните ни паркове?

2. С промяната се дава възможност да се строят не само писти и въжени линии, но и "СЪПЪТСТВАЩА ИНФРАСТРУКТУРА" - неясен термин, който позволява широка интерпретация.

3. Тъй като няма планове за новите или разширени ски писти и въжени линии, а "съпътстваща инфраструктура" може да включва всичко, решението какво да се строи ще зависи от единствения ПОДПИС НА МИНИСТЪРА на околната среда. Уточнение от Actualno.com – Нено Димов не отговори на изрично поставен на няколко пъти журналистически въпрос дали оттук-насетне той лично носи отговорността за съдбата на Национален парк „Пирин”.

Природозащитници на протест в София: "Пирин" не е баница

Десетки граждани излязоха тази вечер на протест в центъра на София срещу решението на правителството да разшири ски зоната в Национален...

4. Планът за управление трябва точно и ясно да казва какво и къде да се строи. ТОЙ НЕ Е РАМКОВ ДОКУМЕНТ, а конкретен. В Плана за управление има такива детайли като например "Реконструкция на високопланински пастирски заслони в подотдели: 124-3, 162-7,1147-1". Защо тогава за пистите и въжените линии и съпътстващата инфраструктура не се дават никакви детайли?

5. Съществена промяна на плана за управление не само изисква да се оцени какво ще е въздействието му върху биоразнообразието и околната среда, но и тази оценка да е отрицателна поради мащабите на потенциалните въздействия. Липсата на такава оценка е НАРУШЕНИЕ на Директивата за местообитанията и Директивата за екологична оценка на ЕС, от което следват наказателни процедури.

6. И пак цитирам чл.21 от Закон за защитените територии - В националните паркове се забраняват: "строителство, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения".

Количествените натрупвания водят до качествени изменения, гласи един от т.нар. закони на създадения от Карл Маркс и Фридрих Енгелс диалектически материализъм. Идеята е, че в течение на години се натрупват малки, незначителни изменения, които в един критичен момент, изведнъж и скокообразно, водят до появата на нещо качествено ново. Само че има една малка подробност – какво всъщност представлява "новото"? Банско скоро ще разбере.

Ангелкова: Днешното решение ще превърне Банско в целогодишна туристическа дестинация

Днешното решение на Министерски съвет ще подпомогне Банско да се превърне в целогодишна туристическа дестинация. Това каза министърът н...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Германия би закъсала, ако ги нямаше чужденците

Възходът на Виетнам: каква е тайната на успеха

Ядрените амбиции на Турция и опасната зависимост от Русия

Как поляците си върнаха демокрацията, а българите - не

Лозан Панов: Как системата (въз)произвежда „нотариуси“ и „джуджета“

Тръмп и тъмното минало на "America first"

Нужда от реформи: какво не е наред с китайската икономика

"Изпочупиха пръстите на ръцете ми с отвертка": Какво се случва с украинците, пленени в Русия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com