X
 
 

Клопките в решенията за Пирин

4268 3
photo of Клопките в решенията за Пирин
Снимка: Pixabay
За мнозина темата "втори лифт на Банско" и въобще развитието на Банско като туристически център отдавна е безвкусна дъвка. Но тя е пример за безпринципното ни ежедневие – това, което сме си построили сами и в което следваме само една пътеводна светлина – своята собствена изгода.

Не мина много време, преди да почнат да излизат един по един капаните, които правителството заложи с решенията си за Национален парк "Пирин". Пред Нова телевизия, екоминистърът, който отрича глобалното затопляне, сам призна най-очевидният – че сегашният концесионер на ски зоната в Банско "Юлен" ще е с явно предимство, ако поиска да строи втори лифт. Думите на Нено Димов навяват мисли за едно от основните нарушения в икономическото битие, които Европейският съюз санкционира – нерегламентирана държавна помощ. Ще си проличи, ако и сега случаят е такъв – нали все пак Европейската комисия изрично казва, че се намесва, само когато има достатъчно доказателства за системно нарушение на законодателството на ЕС.

Пирин, та Пирин

"И ние искаме да спасим природата на Пирин, може би от псевдоеколозите". Така, триумфално, вицепремиерът Валери Симеонов обобщи какви г...

По-интересно е обаче какви клопки вижда един от най-активните членове на "Зелените" Андрей Ралев. Ето ги обобщени в следващите редове:

1. Разрешава се ново строителство след екологична оценка и оценка за съвместимост. Тези две процедури така или иначе се изискват по закон и споменаването им в плана за управление е напълно излишно. В този смисъл строителството в НП Пирин ще минава по абсолютно същите процедури, както ако попада извън защитена територия. ЗАЩО тогава са обявени националните ни паркове?

2. С промяната се дава възможност да се строят не само писти и въжени линии, но и "СЪПЪТСТВАЩА ИНФРАСТРУКТУРА" - неясен термин, който позволява широка интерпретация.

3. Тъй като няма планове за новите или разширени ски писти и въжени линии, а "съпътстваща инфраструктура" може да включва всичко, решението какво да се строи ще зависи от единствения ПОДПИС НА МИНИСТЪРА на околната среда. Уточнение от Actualno.com – Нено Димов не отговори на изрично поставен на няколко пъти журналистически въпрос дали оттук-насетне той лично носи отговорността за съдбата на Национален парк „Пирин”.

Природозащитници на протест в София: "Пирин" не е баница

Десетки граждани излязоха тази вечер на протест в центъра на София срещу решението на правителството да разшири ски зоната в Национален...

4. Планът за управление трябва точно и ясно да казва какво и къде да се строи. ТОЙ НЕ Е РАМКОВ ДОКУМЕНТ, а конкретен. В Плана за управление има такива детайли като например "Реконструкция на високопланински пастирски заслони в подотдели: 124-3, 162-7,1147-1". Защо тогава за пистите и въжените линии и съпътстващата инфраструктура не се дават никакви детайли?

5. Съществена промяна на плана за управление не само изисква да се оцени какво ще е въздействието му върху биоразнообразието и околната среда, но и тази оценка да е отрицателна поради мащабите на потенциалните въздействия. Липсата на такава оценка е НАРУШЕНИЕ на Директивата за местообитанията и Директивата за екологична оценка на ЕС, от което следват наказателни процедури.

6. И пак цитирам чл.21 от Закон за защитените територии - В националните паркове се забраняват: "строителство, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения".

Количествените натрупвания водят до качествени изменения, гласи един от т.нар. закони на създадения от Карл Маркс и Фридрих Енгелс диалектически материализъм. Идеята е, че в течение на години се натрупват малки, незначителни изменения, които в един критичен момент, изведнъж и скокообразно, водят до появата на нещо качествено ново. Само че има една малка подробност – какво всъщност представлява "новото"? Банско скоро ще разбере.

Ангелкова: Днешното решение ще превърне Банско в целогодишна туристическа дестинация

Днешното решение на Министерски съвет ще подпомогне Банско да се превърне в целогодишна туристическа дестинация. Това каза министърът н...

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Благо 2 Благо преди 11 месеца Профил на трол?
  ох като чуя за тоя лифт и полудявам. трябваше да го има вече, а не да се дъвче едно и също. айде стройте го, стига говорилня
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Спрете с манипулациите! Говорете с факти и не лъжете хората! Никой нама да унищожава планината, говорим за накакво мижаво развитие на туризма и на един регион!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Зелени КАЛАМБУРИ със Соросоиден отенък!!!Нещо намирисва на зелени гущери/долари!!!!
  : 7 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Стотици хиляди пенсионери ще трябва да и...

Около 340 000 български пенсионери ще трябва да преживеят месец януари с по-малко пари от обикновено. Причината – спират така нар...

missing image
Нова кауза за болно дете в Стара Загора

Младият омбудсман на Стара Загора Бетина Радева, нейният заместник Калоян Максимов и общественият съвет на Гимназията с преподаване на ...

Последно в Актуално