Екоминистърът: Мислил съм, че за да си предприемач, трябва да знаеш телефона на Бойко Борисов

4545
Екоминистърът: Мислил съм, че за да си предприемач, трябва да знаеш телефона на Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Виждам развитие – едно беше лицето на кабинета "Борисов 1", на кабинета "Борисов 2", на кабинета "Борисов 3". Така новият министър на околната среда и водите Нено Димов коментира думите си отпреди години, че Бойко Борисов стои начело на мутренско управление и държава, която е използвана, за да се краде бизнес. Той категорично заяви, че сега няма такова усещане.

Припомняме, че Димов беше кандидат на ДБГ на Меглена Кунева за депутат при предсрочните парламентарни избори през 2013 година, след които на власт дойде правителството на Пламен Орешарски. В предизборна изява тогава той каза, че "в страната на Бойко Борисов не можеше да си предприемач, ако не знаеш телефона на Бойко Борисов. Дребните и средни предприемачи бяха законодателно и административно прегазени. На техен гръб монополите и картелите процъфтяха".

Димов коментира пред Нова телевизия, че не се счита за политически номад, минавайки през няколко партии вдясно – от ДСБ на Иван Костов през формацията на Меглена Кунева. Старата десница трябваше да изживее своя залез, добави той.

Законът за земеделските земи

Депутатите приеха и измененията в Закона за земеделските земи

Промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи бяха окончателно одобрени от Народното събрание. Измененията бяха...

Относно готвените промени в Закона за земеделските земи и по-точно проектът за удължаване с 3 години на срока за промяна на статута на земеделските земи с променено предназначение (бел. ред. – тези земи да станат пак земеделски, като това би трябвало да стане на 23 май, ако законопроектът не мине) Димов коментира, че не вижда нищо лошо хората, които имат имоти, да реализират чрез тях икономическа изгода. Важно е кой ще строи и е важно това да бъде урегулирано чрез съответните общи устройствени планове (ОУП), които десетилетия наред биват блокирани, беше тезата на екоминистъра. Не е работа на министъра на околната среда да казва как ще се строи, подчерта Димов, според когото законопроектът е добър за собствениците на съответните имоти. "Трябва да се грижим за собствеността на гражданите", каза министърът. Той не видя като оправдание корупцията да не се приемат ОУП-овете, защото щели да бъдат изкривени и посочи, че точно липсата на ОУП предполага корупция. Димов каза и, че "Обединени патриоти" не са консултирали законопроекта с него, но го били обещали още преди изборите.

Днес, от 18:30 часа пред Народното събрание ще се състои протест срещу законовите промени. Той е подкрепян от "Зелените", които настояват незабавно да бъде направено следното:

1. Оттегляне на законопроекта

2. МЗХ да публикува справка за всички имоти, които ще възстановят земеделското си предназначение и да предприеме всички необходими последващи действия.

3. МЗХ да уведоми общините, на чиято територия се намират тези имоти и да ги предупреди, че за тях не могат да издават разрешителни за строеж, преди да се извърши нова промяна на предназначението.

Парламентът прие промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи със 109 гласа „за“, ни...

4. МЗХ да уведоми МОСВ, както и РИОСВ, на чиято територия има такива земи, за загубата на валидност на решенията за промяна на предназначението на земята и възстановяването на земеделското ѝ предназначение с оглед правилното процедиране на инвестиционни намерения на тези земи.

Глобалното затопляне – да или не

Като министър на околната среда и водите ще изпълнявам ангажиментите, които България е приела относно климатичните промени в рамките на ЕС и международната общност, заяви Димов. Той посочи, че позицията му за глобалното затопляне е част от научен дебат. Нормално е научните спорове да се развиват, йезуитски се измъкна министърът, според когото личните му убеждения нямат нищо общо с държавната политика. Това са поети ангажименти и трябва да ги следваме, каза Димов.

По темата "мръсен въздух" екоминистърът обяви, че „ако трябва да сравняваме София с Пекин, трудно ще сме на второ място в света”. Въздухът в някои градове в България не отговаря на определени стандарти, но ще има финансиране за мерки за очистване на фините прахови частници, призна Димов. Този проблем е много по-сериозен от глобалното затопляне, подчерта министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът Главчев след отказа на Даниел Митов

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com