Втората кабинка на Банско е на практика в ръцете на сегашния концесионер

5363
Втората кабинка на Банско е на практика в ръцете на сегашния концесионер
Снимка: БГНЕС

Много трудно е някой друг да се състезава с концесионера за Банско, защото на практика той притежава правото на концесията. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в ефира на Нова телевизия по сагата с изграждането на втори кабинков лифт на Банско.

Припомняме, че вчера (28 декември) кабинетът "Борисов" даде зелена светлина за втората кабинка в курорта.

Нено Димов внесе в МС извънредната точка за Банско

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е внесъл като извънредна точка на правителственото заседание предложението да се разгл...

Опасенията за хотели и прочие не съществуват. Строителство на хотели няма да има. Става дума за изграждане на спортни съоръжения с прилежаща инфраструктура към кабинковия лифт, увери екоминистърът.

"При наличие на инвестиционно намерение трябва в спешен порядък да се спазят всички екологични изисквания. Концесионерът (бел. ред. - "Юлен") може да заяви инвестиционно намерение и много трудно е някой друг да се състезава с него, защото той притежава правото на концесията при спазване на цялото екологично законодателство", поясни Димов.

Ако друг тръгне да се състезава, той най-вероятно ще бъде в по-неизгодна позиция и няма да бъде конкурентен, каза екологичният министър.

Концесионерът е този, който определя цените на картите, а държавата на базата на приходите получава концесионната такса. Не на площ, а на база приходи държавата получава концесията, уточни още Нено Димов.

Нено Димов: Коалицията е стабилна, независимо от казуса с Банско

Коалицията е стабилна независимо от развитието на казуса в Банско. Това каза министърът на околната среда и водите след среща с ПГ на...

Когато има една кабинка, която извозва, да кажем, 3000 души, когато има втора кабинка, те ще са наполовина. Това ще се види, трябва да се направи икономически анализ. Повече кабинкови лифтове означава по-бързо извозване на гражданите, смята министърът.

Инвестиционното намерение ще мине през всички екологични оценки. В момента има план, който разрешава да има такива намерения, поясни за пореден път Нено Димов.

Изключително невярно е, че ще бъдат изсечени 48% от дървета в Пирин. Защото ски зоната представлява 2% от територията на Национален парк "Пирин". В решението от вчера не се цитират никакви проценти, сечи на гори и строителства. Ски зоната на Банско е 2% от целия парк и в тази зона се изгражда спортна инфраструктура и нищо повече от това, каза Димов като отговор на твърденията на "Зелените", че вчера (28 декември) Министерският съвет e решил да разреши строителство в 48% от Национален парк "Пирин". Според еколозите, в промените на Плана за управление на парка, които правителството е гласувало, изобщо не присъства втори кабинков лифт, а вместо това се разрешава строителство на ски писти и нови съоръжения към тях без извършване на екологична оценка.

"Протестите в края на краищата са елемент на демокрацията. Имаше две групи протести за проблем, който е започнал преди повече от 8 години. Ние не можем да направим доволни всички, но трябва да вървим към развитие", коментира още Димов.

Природозащитници на протест в София: "Пирин" не е баница

Десетки граждани излязоха тази вечер на протест в центъра на София срещу решението на правителството да разшири ски зоната в Национален...

Аз неофициални контакти с концесионера нямам, но чух, че има наличие на идеен проект от негова страна. При хипотеза да няма обжалване на проекта, в рамките на година би могло да се достигне до решение за кабинковия лифт, стана ясно още от думите на екологичния министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика