Коледна картичка от Доган за управляващите

6101
Коледна картичка от Доган за управляващите
Снимка: Министерски съвет

Вотът на недоверие няма за цел да свали правителството, а само да коригира и насърчи правителството. Това казва в коледната си реч вечният лидер на ДПС Ахмед Доган.

Думите на Сокола показват от ясно по-ясно – Движението няма да работи срещу Борисов засега, защото не му е изгодно. И е логично да е така – откакто съществува, ДПС го прави, за да е близо до властта, да е във властта, но не и да е официалната власт. Цел номер едно е обръчите да се въртят и да не спират. Всичко друго е поза – за пред тези, които още вярват в Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета.

Де да бяха депутатите маймуни

Президентът Румен Радев оприличил депутатите на маймуни заради това, че им казал, че са загубили човешкия си облик като отхвърлиха вето...

Изявлението на Доган е изключително интересно от друга гледна точка – какво ще направят "Обединени патриоти" и по-точно лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Откакто са на политическата сцена на България, "патриотите" се кълнат, че цел номер едно им е ДПС никога да не помирише властта. Само че ДПС не само мирише, ами се и настанява в удобните ниши, които да позволяват благото му съществуване.

Заради Банско и неприетото предложение точно на Симеонов за изменение на концесията без да има действащ План за управление на Национален парк "Пирин", в управляващата коалиция се появиха пукнатини. Към това добавяме и концесиите за плажовете, където министърът на туризма ще има решаващата дума – а Симеонов хич не обича Ангелкова. Патриотите не слушкат и не папкат, казват в един глас Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, защото явно не можаха да изпълнят поет ангажимент, а това никога не се гледа с добро око от този, пред когото се поема въпросното обещание. И сега, на 28 декември, предстои доста интересно заседание на Министерския съвет – точно в празничните дни, когато хората съвсем не слушат политически бръщолевения. Но за "Обединени патриоти" точно това заседание изглежда като каишката, която ще им бъде сложена публично на врата. Защото пред тях има два варианта:

1. Първи вариант – окончателно късат с управленската коалиция заради неразбирателството за Банско. Тогава "патриотите" могат поне да кажат, че действат принципно – грижат се за регионите, пазят "българския бизнес" от "гадните, платени от чужбина екоактивисти", които пречат на Банско да задмине швейцарските и австрийските курорти. Само че, на освободеното място има готов да седне кандидат – ДПС. В името на стабилността, разбира се. И на европредседателството. И на българския народ. И на общия ни дом. И на бля-бля-бля.

2. Втори вариант - "Обединени патриоти" не пускат ДПС във властта. Официално поне. Също официално обаче си плюят в сурата за Банско след всичките жежки приказки и подскоци кой кого прецакал. А това е кофти – хем гласоподавателите ще се отдръпнат, хем граденето на собствени обръчи ще се наруши. Защото принципите са хубаво нещо, но сиренето е с пари!

Ревизия на Прехода - да напуснем ЕС и НАТО*

В българския партийно-политически живот никога не е скучно. Необяснимо защо, но точно в навечерието на председателството ни на Съвета н...

Както и да го гледаме, ситуацията е кофти за патриотичния дух. Вярно, очаквано беше - но въпреки това боли, когато по-важната част от байрака се окаже дръжката. И да не забравят Симеонов и Каракачанов, че Волен Сидеров също е при тях. Вярно, той сега мълчи и рисува, но пък рисуването също е опасно - кой знае какво ще бъде намацано на бялото платно на "вечното патриотарско съгласие".

Все пак за Симеонов има един вариант на "хеджиране" т.е. минимализиране на загубите - остава управленец, а Мусатафа Карадайъ ще трябва да поспре с риториката как националистите не трябва да са в управлението и да го цунка, че Доган заръча да има стабилност. Все е нещо, ако се извърти както трябва.

В цялата ситуация най-смешното е, че Бойко Борисов вече няма как да каже, че ГЕРБ никога няма да се хване с ДПС. Защото Цветан Цветанов хвана и го изпревари – Доган говорил национално отговорно. И сега, ако Борисов каже нещо друго, това ще е явен сигнал на разцепление. Той, разбира се, ще си затрае и ще чака да се забрави – но в България все още има хора, които не забравят. Щом настъпи моментът, Догановата целувка ще бъде припомнена – защото явно от сянката на Сокола няма измъкване. Ако слушкат, ще им се дава да папкат. Ако не - няма да е стабилно европредседателството. Така че остана един въпрос - колко и какво ще плати Борисов на Доган за жеста?

Автор: Ивайло Ачев

Радев оприличи депутатите на "маймуни"!

Така излиза, ако разтълкуваме петъчното ядовито, и за пореден път непремерено изявление на президента Румен Радев пред всички радиа и т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com