Краят на националните държави наближава

10759
Краят на националните държави наближава
Снимка: Getty Images / Guliver

Националната идея е това, което е причината за създаването на една нация. Украинците като нация съществуват много столетия. А това означава, че идеята е на същата възраст. Затова в Украйна националната идея на трябва да се търси и формулира. Тя е много точно изложена в поетичен вид в текста на химна ѝ.

Първо, там е казано, че висш приоритет за украинците като нация е свободата. Ние сме много свободолюбива нация... толкова обичаме свободата, че навремето игнорирахме създаването на собствена държава, която така или иначе се явява ограничение на всяка свобода.

Ядрени опити на СССР съсипали живота на хиляди

В бившата съветска република Казахастан мнозина живеят с ужасните последици от ядрените експерименти, които са се провеждали по време н...

Наистина ние платихме затова, че винаги сме живели под гнета на чужди държави. Затова водехме борба за свобода....

Второ, наричаме се казашка нация. Това означава, че нашият социален идеал е казакът - волен, ценящ справедливостта, геройството и мъжествено въоръжен човек, склонен към философско осмисляне на реалността.

С други думи, вземете който и да е пасаж от украинския химн и ще установите разшифроване на всички черти на националния ни характер. В това число и святата увереност, че нашите врагове – с нас или без нас – със сигурност ще изчезнат, като роса на слънце.

Но ако под националната идея е скрит въпроса какво да правят украинците по-нататък, за какво да съществува Украйна, то той вече е формулиран от самото време: да вървиш към бъдещето заедно с цивилизования свят. Колкото и да е парадоксално това бъдеще е в конфликт с нашата националната идея. Както и с всяка друга етническа идея. Тъй като бъдещето озвучава жестоката истина: времето на самоопределението на етносите бавно си отива.

Технологиите и цивилизационното развитие говорят за това, че вече не е актуално да се затваряш в рамките на една нация, в рамките на една страна или държава. Сега главната задача на цялото човечество става въпросът как да съжителстваме мирно на тази планета, която се оказа много малка. Защото преди можехме да живеем на своята територия без да знаем какво се случва в другата част от планетата. Вече не живеем така.

Путин представи своите рецепти за развитието на Русия и света

Президентът на Русия Владимир Путин доста често прави изявления тип "отворена линия". Той спази традицията и по време на заседанието на...

Днес идеите се подават от хора като Марк Зукъбрърг, които поставят пред себе си задачата да осигурят интернет за всеки човек във всяка точка на планетата. И вие сами виждате, че отдавна използвате това, а в ръцете ви има устройство, което не се различава от това на японеца, малайзиеца, американеца, новозеландеца, австралиеца или африканеца.

Прогресът престава да бъде национален. Идеите за развитие излизат извън пределите на една страна или една нация. Те стават общопланетарни. Сега пред нас стои въпросът: на кое място и как ще се включим в общопланетарните идеи? И докато сме концентрирани на своите местни проблеми ще изоставаме и изоставаме, превръщайки се в изостанала и маргинална страна.

Сигурен съм, че в бъдеще няма да има никакъв украински език, както няма да има руски, испански или английски. Човечеството, за да може да живее на тази планета, ще бъде принудено да премине към интерлингва, т.е. ще се създаде език, на който ще говорят всички. При това такива езици вече съществуват, само че не за хората, а за компютирте. Основните компоненти на интерлингвата ще бъдат взети от вече съществуващите езици. Вероятно този език ще бъде генериран от компютри, а не отделни групи хора.

Затова трябва по-бързо да реализираме националната си идея в пълен обем и по-бързо да се включим в общепланетарния процес.

Автор: Сергей Гайдай, Новое время.

Папа Франциск: Светът е във война, но тя не е религиозна

Главата на Римокатолическата църква заяви, че светът е във война, но причината не е религията. Папа Франциск направи изявление пред жу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Как Италия и Испания изпревариха Германия

След загубата: това ли е краят на ерата Ердоган?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com